Torsdag 13 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Pulitzerbelönad novellist

Boktips · Published sep 4, 2019 at 08:15

Under drygt 25 år, från det förhoppningsfulla femtiotalet fram till sjuttiotalets förlorade framtidstro, var John Cheever (1912-1982) en av Amerikas främste författare.

Nu har hans slumrande författargärning åter väckts till liv och nyöversatts, Simmaren innehåller 13 noveller som alla i en form eller annan behandlar förortslivets monotona verklighet, med exakta iakttagelser och humor undkommer ingen författarens skarpa blick.

Foto: ABERT BONNIERS FÖRLAG

Ständigt trött?

Det kan många gånger vara svårt att urskilja när kroppen har fått nog och börjar signalera utmattning för nästan ingen uppvisar exakt samma symtom.

Emma Holmgren var själv drabbad och när hon mötte läkaren Sofia Göthe kände hon att det var möjligt att få både insikt och hjälp.

Tillsammans har de skrivit denna nyttiga lilla bok, Utmattningssyndrom, om hur man kan förstå den stressade kroppen och lindra dess reaktioner.

Foto: PARUS FÖRLAG

Tunnbrödsfantaster se hit!

Äntligen har det kommit en heltäckande bok om tunnbrödbakandets ädla konst!

Anki Berg och Marcus Bodin har skrivit denna oerhört vackra, innehållsrika bok om tunnbrödets historia och utveckling samt allt om redskapen, eldningen och hur du kan grädda hemma med vanlig ugn!

Vi får också lära känna personer som traditionsenligt bakar de läckra bröden, både mjuka och hårda, samt massor med goda råd och recept för att lyckas själv.

Foto: TUNNBRÖDSAKADEMIN

Kvinnlig bekännelse

Boken Gift är den sista delen i en självbiografisk trilogi som väckte stor uppmärksamhet vid utgivningen i Danmark 1971.

Tove Ditlevsen (1917 - 1976) var redan skandalstämplad för att hon tidigare skrivit avslöjande och hänsynslöst om sitt privatliv.

De fyra äktenskapen, barnen hon föder och morfinmissbruket hon går in i skärskådas modigt och utlämnande i boken.

Foto: NATUR & KULTUR

Pappakärlek

Ett slagsmål mellan två alkoholister urartar, en kniv kommer fram och på några sekunder förändras allt.

Den som sedan står anklagad för mord minns ingenting och kommer i media att bli omnämnd som ”62-åringen”.

Denne är Eric Roséns pappa och den rättframma boken ’Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort’ handlar om hur det var att bli vuxen i skuggan av ett brott.

Foto: NATUR & KULTUR

Sport