Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Elisabeth Holmström föreläste på Navet i Burträsk om det aktuella läget i Pyhäjoki, och hur nätverket agerar för att stoppa planerna på det finska kärnkraftverket. Foto: CALLE RISING

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland.
Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt Bottenviken” föreläste på Navet i Burträsk.

BURTRÄSK · Published apr 22, 2019 at 12:15

Om byggnationen av det finska kärnkraftverket vid Hanhikivi udde i Pyhäjoki fortskrider enligt plan, skall det börja leverera energi senast 2028. Att leva blott cirka 15 mil från ett kärnkraftverk upprör och oroar många längs den svenska bottenvikskusten.

I veckan som gick bjöd därför Studieförbundet Vuxenskolan i Burträsk in Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt Bottenviken” till en kväll med information och debatt runt det finska kärnkraftsbygget. Holmström har under flera år varit Mellanbygdens ledande röst i frågan.

Elisabeth inledde med att berätta om hur nätverket är organiserat och vad de hittills gjort och gör för att kunna lyckas i sina ansträngningar att bilda opinion mot det finska kärnkraftsbygget. Vidare gav hon deltagarna en aktuell lägesbild av byggnationerna i Pyhäjoki och en detaljerad redogörelse för verkets tekniska specifikationer.

Att diskutera kärnkraft utan att komma in på riskerna är naturligtvis omöjligt efter katastroferna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima. Om olyckan skulle vara framme även i Pyhäjoki, så blir följderna på den svenska sidan närmast ofattbara vid ostlig vind.

– Ja, då kan vi ju inte bo här längre, då får vi ju ge oss iväg, konstaterar Elisabeth Holmström med allvar i rösten.

– I det första initiala läget måste man ju utrymma innan man vet exakt hur illa det är. Men skulle det blåsa över Sverige så har vi ju ingen rennäring kvar, vi har inget jordbruk kvar. Det kanske kan bo folk här efter en tid, men de kan inte livnära sig på vattnet eller marken, så skulle det se ut, avslutar Elisabeth.

Trots dessa risker svänger opinionen i landet. Allt fler är positiva till en utbyggnad av kärnkraften och ser den som det bästa alternativet till de fossila bränslealternativen.

– Ser man det på kort sikt, så verkar ju kärnkraften som ett rent och miljövänligt alternativ till de fossila bränslena säger Elisabeth Holmström, och ett mycket vanligt argument som nu förs fram är att vi måste börja bygga kärnkraft för klimatets skull.

– Men i själva verket så har kärnkraften ett helt paket av problematik som följer med; spridning av kärnvapen, utsläppen av varmvatten vid normal drift, du har riskerna för den stora olyckan och inte minst slutförvaringen av avfallet.

21 svenska kommuner har hittills sagt nej på olika sätt med väldigt tydliga skrivningar att de inte vill se den här utvecklingen. Om det är tillräckligt för att stoppa det finska kärnkraftbygget återstår att se.

Fortsättning lär följa…

Fråga

Vad tycker du om kärnkraftsbygget i Finland?

  • Bra
  • Dåligt
  • Bryr mig inte

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Duon som ska ta Bjurfors vidare

BJURFORS Det blev en rekordsen anmälan, men IFK Bjurfors finns med i fotbollens seriespel även i sommar. Johan Olofsson och Rasmus Liljedahl är duon som leder laget denna högst...