Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jonas Ahlin har varit en betydelsefull spelare i Burträsk och Mjövallen de senaste 15 åren. Nu ska han träna laget. Foto: MORGAN BOHMAN

Ahlin blir BIK-tränare

En tidig julklapp har rullat in under Burträsk IK:s gran. Nyligen blev det klart att Jonas Ahlin tränar A-laget under 2019. Med meriter från division 1 och de senaste 15 säsongerna i Burträsk eller Mjövallen ska han lyfta Burträskfotbollen några snäpp.

BURTRÄSK · Published nov 27, 2018 at 07:15

Jonas Ahlin är inte obekant med tränarsysslan i Burträsk. 2004 hade han uppdraget ihop med Robert Eskelinen och 2006 var han ensam spelande tränare. Den gångna säsongen har han tränat Burträsk/Mjövallens duktiga pojklag, varifrån många spelare kommer ta steget upp i A-laget nästa säsong.

– Jag fick frågan av BIK och svarade att det berodde på var grabben skulle spela. Då det visade sig att han skulle spela kvar, så var jag inte svårövertalad, säger Ahlin.

Burträsk har det senaste decenniet varit smått ökända för att plocka in gamla rutinerade spelare när tabelläget varit kritiskt, men nu ska det satsas på ungdomarna.

– Vid ett tillfälle snackades det om att lägga ned laget och dit vill vi inte igen. Nu känns det som ett långsiktigare perspektiv när vi kan skola in yngre spelare.

Oskar Larsson från pojklaget gjorde bra avtryck i division 4 redan den här säsongen, men några till ska också ta steget.

– Jag vill få in tre som startspelare redan 2019. Redan i år var de på gränsen spelmässigt, men inte fysiskt och psykiskt.

Med erfarenhet från säsongen 2018 blir det mycket fokus på fysik, kondition och uthållighet, som ska byggas in i träningspassen.

– Det märktes i somras att laget orkade 20-25 minuter. Ingen har styrt upp det på träningarna och det smittar av sig på matcherna.

Med rätt och målinriktad träning är det tänkt att Burträsk/Mjövallen ska kunna snegla uppåt i division 4-tabellen och slippa oroa sig för bottenträsket.

– Man har ju klarat sig hyfsat i år utan kondition, men det finns stor utvecklingspotential, konstaterar Jonas Ahlin.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.