Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jonas Ahlin har varit en betydelsefull spelare i Burträsk och Mjövallen de senaste 15 åren. Nu ska han träna laget. Foto: MORGAN BOHMAN

Ahlin blir BIK-tränare

En tidig julklapp har rullat in under Burträsk IK:s gran. Nyligen blev det klart att Jonas Ahlin tränar A-laget under 2019. Med meriter från division 1 och de senaste 15 säsongerna i Burträsk eller Mjövallen ska han lyfta Burträskfotbollen några snäpp.

BURTRÄSK · Published nov 27, 2018 at 07:15

Jonas Ahlin är inte obekant med tränarsysslan i Burträsk. 2004 hade han uppdraget ihop med Robert Eskelinen och 2006 var han ensam spelande tränare. Den gångna säsongen har han tränat Burträsk/Mjövallens duktiga pojklag, varifrån många spelare kommer ta steget upp i A-laget nästa säsong.

– Jag fick frågan av BIK och svarade att det berodde på var grabben skulle spela. Då det visade sig att han skulle spela kvar, så var jag inte svårövertalad, säger Ahlin.

Burträsk har det senaste decenniet varit smått ökända för att plocka in gamla rutinerade spelare när tabelläget varit kritiskt, men nu ska det satsas på ungdomarna.

– Vid ett tillfälle snackades det om att lägga ned laget och dit vill vi inte igen. Nu känns det som ett långsiktigare perspektiv när vi kan skola in yngre spelare.

Oskar Larsson från pojklaget gjorde bra avtryck i division 4 redan den här säsongen, men några till ska också ta steget.

– Jag vill få in tre som startspelare redan 2019. Redan i år var de på gränsen spelmässigt, men inte fysiskt och psykiskt.

Med erfarenhet från säsongen 2018 blir det mycket fokus på fysik, kondition och uthållighet, som ska byggas in i träningspassen.

– Det märktes i somras att laget orkade 20-25 minuter. Ingen har styrt upp det på träningarna och det smittar av sig på matcherna.

Med rätt och målinriktad träning är det tänkt att Burträsk/Mjövallen ska kunna snegla uppåt i division 4-tabellen och slippa oroa sig för bottenträsket.

– Man har ju klarat sig hyfsat i år utan kondition, men det finns stor utvecklingspotential, konstaterar Jonas Ahlin.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...