Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Andreas Jonsson gör Burträsks enda mål i den bedrövliga avslutande matchen mot Boliden. Nya krävs det nya och fokuserade tag i Alltvåan i januari. Foto: MORGAN BOHMAN

Alltvåan nådd – nya tag krävs

Burträsk HC gjorde liksom i fjol en stabil grundserie och nådde Alltvåan utan större problem. Men insatsen mot Boliden i sista omgången understryker betydelsen av att ladda om inför de högre kraven under våren 2020.

BURTRÄSK · Published dec 28, 2019 at 11:15

Det är inte minst på bortaplan som BHC imponerat resultatmässigt. Endast mot Clemensnäs och Norsjö har det blivit förlust. Med 6-2 mot Umeå Kings och 4-3 mot Vindeln såg Burträsk till att säkra Alltvåanplatsen redan inför sista omgången.

– Jag skulle säga att Umeå Kings borta och Clemensnäs hemma är våra två bästa matcher. Då spelade vi riktigt bra hockey. Mot Clemens var det en av få gånger man kände att det var 50/50 och att vi hade dem på gaffeln, säger tränaren Mikael Holmberg.

Men det som hände i sista omgången hemma mot Boliden är det nog ingen som vill minnas. Frågan är om det under Isbjörnens snart 40-åriga historia spelats en sämre ishockeymatch?

Under första halvan av matchen såg det ut som om båda lagen såg en puck för första gången. Boliden saknade puckkontroll och Burträsk hade tappat varje spår av tempo och lagspel. Att ens passa sig ur egen zon sågs som en omöjlighet.

Det gjordes tre mål i matchen. Boliden utnyttjade ett av sina två straffslag. Andreas Jonsson kvitterade på en slumpchans innan Boliden avgjorde i powerplay till 1-2. Publiken gick hem med dunkande tinningar efter en total kollektiv kollaps.

– Det kan vara en effekt av att vi haft måstematcher med kniven mot strupen och klarat av dem. Nu kunde vi slappna av... Men det går inte att prata bort. Det var alldeles för dåligt, erkänner Mikael Holmberg.

Om BHC tagit två poäng hade laget gjort en procentuellt bättre grundserie än i fjol. Nu blev det noll och därmed någon procent sämre. Burträsk tappade även en placering och slutade trea. Clemensnäs, Umeå Kings och Norsjö följer med till Alltvåan.

– Vi är nöjd med grundserien. Det har gått bra och serien är allmänt jämnare. LN91 trodde sig vara bättre i år, men blev näst sist till exempel, säger Mikael Holmberg.

Alltvåan, där BHC i fjol blev näst sist med 13 poäng, blir en intensiv historia. Mellan 10 januari och 22 februari ska de 14 omgångarna spelas.

– Vi vill förbättra oss lite grann från i fjol. Det blir tätt på given med tre matcher i veckan, säger Mikael Holmberg vars lag får en ny chans på en hockeygåta man inte riktigt lyckats lösa: Norsjö HC.

– Vi har haft problem med en viss Salomonsson, men nu ska vi försöka nypa dit dem och få revansch.

Någon spelarkritik för hösten?

– Överlag ganska jämnt, precis som i fjol. Men Oskar Larsson tycker jag gått fram ordentligt och Jim Wikberg har haft lite av en ny vår med många bra matcher. Han spräckte mjälten för två år sedan och blev aldrig riktigt frisk, men nu är han tillbaka på allvar.

Mikael Holmberg avslutar intervjun med att utnämna en riktigt svettig räddning av Kevin Wännström borta mot Clemensnäs till "höstens olé" och lovar att det inte ska bli en till "Bolidenmatch" i Alltvåan.

BHC:s hemmamatcher i Alltvåan

  • 10 jan - Clemensnäs IF
  • 18 jan - Överkalix IF
  • 19 jan - Malmbergets AIF
  • 26 jan - Sunderby SK
  • 1 feb - Brooklyn Tigers HF
  • 11 feb - Norsjö HC
  • 19 feb - Umeå Kings HC

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...
Sport