Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Pär-Erik Wikström och Lisa Larsson är två av de ansvariga för berättarkursen på Edelvik. Bygdsiljumsbördige berättaren och spelemannen Thomas Andersson är den tredje. Foto: MORGAN BOHMAN

Berättande i fokus på ny Edelvikkurs

Det muntliga och skriftliga berättandet får inte dö ut. Det tycker Edelviks folkhögskola, som drar i gång en kurs i berättande. Thomas Andersson, Lisa Larsson och Pär-Erik Wikström håller i rodret.

BURTRÄSK · Published nov 7, 2018 at 08:15

På lördag är det premiärträff för berättarkursen, som sedan kommer träffas ytterligare fyra gånger fram till maj. Deltagarna förväntas ha med sig en idé som deras berättande ska vävas kring och kursen avslutas med att de som vill får framföra slutprodukten offentligt.

– Jag har höga förväntningar. Det här kommer bli hur kul som helst, säger språkläraren Lisa Larsson, som kommer hålla i den skriftliga delen av kursen.

Det är ungefär 20 personer som anmält sig till kursen, med en imponerande åldersspridning: 14-80 år! Och att berättarna kommer från olika skeden i livet kan nog vara en tillgång när återväxten i berättarskrået nu ska säkras.

– Jag och Thomas Andersson hade ett litet samtal där vi tyckte att det västerbottniska berättandet höll på att dö ut och vi kände oss som de sista entusiasterna, berättar Pär-Erik Wikström, som blev svensk mästare i berättande för 10 år sedan.

Kanske vänds trenden i och med berättarkursen.

– Mötena blir så otroligt viktiga, en chans att utbyta historier och inspireras av varandra, säger Wikström och tillägger att några av deltagarna varit med under Skellefteå berättarfestival, medan andra är helt oskrivna blad.

Thomas Andersson kommer att ha en konsultliknande roll i berättarkursen och har även skrivit det kompendium kring berättande som kursen baseras på.

– Av hälsoskäl kan jag inte delta så mycket, men att skriva dokumentet var ett kul och bra sätt att kunna göra något till kursen, säger Andersson.

I dokumentet betonas bland annat glädjen i berättandet, vikten av research och betydelsen att vara sig själv.

– Man måste vara väl förberedd för att hitta rätt stil och ton i sin berättelse, så man blir trovärdig. Är man inte sig själv märker publiken snabbt det, betonar Lisa Larsson.

Berättarkurser på Edelvik är inte något helt nytt grepp. De har funnits tidigare, men...

– Nu höjer vi kvaliteten och genomarbetningen. Man ska ju inte ha bråttom när man gör en berättarföreställning, säger Pär-Erik Wikström och betonar hur han processat många av manusen till sina föreställningar tillsammans med Lisa Larsson.

Tålamodet är verkligen något som betonas för att den goda berättelsen ska få växa fram.

– De som tror att de är färdiga berättare efter den här kursen blir nog besvikna. Det är en lång process, säger Thomas Andersson.

Kanske kommer tillståndet som Andersson beskriver i kursdokumentet, ”lätt extas”, inte att uppnås redan under det kommande halvåret?

– Njae, den där extasen är inte lätt att komma åt. Det krävs en hel del och det är nog inte heller det som är drivfjädern i den här kursen, avslutar Thomas Andersson.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...