Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

BIK missade – men blir kvar

Burträsk IK hade mest att spela för i lördagens säsongsavslutning, men det var omotiverade och redan nedflyttningsklara Renbergsvattnet som segrade med 0-3. Tack vare målfrosseri på annan ort blir BIK ändå kvar i division 4 nästa säsong.

BURTRÄSK · Published okt 1, 2018 at 12:15

Nej, det blev ingen strid på liv och död när säsongen avslutades med ett sista mellanbygdsderby. Renbergs låg fyra poäng bakom de närmaste bottenlagen och kunde därför inte ta i kapp. Men man kunde dra Burträsk med sig i fallet om BIK tog färre poäng än Jörn denna dag.

– Idag vill jag att alla ger sitt yttersta och visar att vi kan spela fotboll. Vi ska vinna matchen och avsluta snyggt, sa RIF-tränaren Olle Berggren.

Sedan släppte han bomben.

– Jörn har bara nio spelare idag, så Burträsk är klara.

I slutänden visade det sig att Jörn hade lyckats samla ihop elva man, men någon poäng på hemmaplan mot Rönnskär var man aldrig nära. Det blev 0-14 till kustlaget, vilket innebar att skeendet på Burträsk IP saknade betydelse.

Och det var nog kanske tur för BIK, som hade bra grepp om matchen under första halvtimmen, men när det kom till avsluten var det illa ställt. Det är förstås lätt att tveka när man ställs mot Kim Öström i målet, men lite högre krav ska man kunna ställa.

I stället var det Monawarsha Nasari som nickade in 0-1 på ett frisparksinlägg innan halvtidsvilan.

Det hann inte gå många minuter i andra halvlek innan matchens mest underhållande sekvenser uppstod. Omständligt spel i eget straffområde slutade med att bollen studsade på handen på en BIK-spelare. Straff. Målvakten Kim Öström slog den, målvaktskollegan Emil Lindström räddade.

Sedan dröjde det bara en halvminut innan bollen återigen studsade på en hand. Ny straff, som Felix Berg rullade in till 0-2.

Ungefär tio minuter senare fick även Burträsk en straff, men symtomatiskt för dagen räddade Kim Öström den med ett eftersläpande ben à la Kroatiens målvakt i bronsmatchen i VM 1998.

Resten av matchen handlade mycket om närkamper och en frapperande offensiv oförmåga av Burträsk, men eftersom Rönnskär seglade ifrån Jörn likt en heliumballong på ett barnkalas kunde man ta missarna med jämnmod.

0-3 blev slutresultatet efter att Yasar Jawad Kadhim skjutit ett fint lobbskott från sidlinjen. Det här var också Renbergs största seger i år.

– Synd att vi inte visar det här hela säsongen. Det var en lite halvt avslagen match från båda lagen, men vi visar att vi faktiskt kan spela fotboll när vi vill, sa Renbergstränaren Olle Berggren.

– Jag tycker vi har underpresterat hela säsongen. Dålig närvaro på träningarna, dålig inställning på match och så är vi för svaga framåt med bara 21 mål.

Men det finns ändå gott hopp att Renbergs ska ta sig tillbaka till fyran.

– Absolut, det blir full satsning för det. De som vill får spela futsal i vinter, sedan kör vi i gång i januari-febrauri, sa Berggren.

Burträsk var nöjda med att få stanna kvar.

– Det har gått över förväntan, men jag trodde inte botten i fyran skulle vara så bra. Det har varit krig i varenda match, sa lagledaren Lars-Martin Berglund.

– Vi har några namn som vi hoppas återvänder och vi skulle behöva en tränare som kan snäppa upp det.

Burträsk-Renbergsvattnet: 0-3 (0-1)

  • 0-1 ('36) Monawarsha Nasari, 0-2 ('50) Felix Berg (straff), 0-3 ('78) Yasar Jawad Kadhim
  • Avslut (på mål): 19-14 (10-7)

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...