Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

BIK missade – men blir kvar

Burträsk IK hade mest att spela för i lördagens säsongsavslutning, men det var omotiverade och redan nedflyttningsklara Renbergsvattnet som segrade med 0-3. Tack vare målfrosseri på annan ort blir BIK ändå kvar i division 4 nästa säsong.

BURTRÄSK · Published okt 1, 2018 at 12:15

Nej, det blev ingen strid på liv och död när säsongen avslutades med ett sista mellanbygdsderby. Renbergs låg fyra poäng bakom de närmaste bottenlagen och kunde därför inte ta i kapp. Men man kunde dra Burträsk med sig i fallet om BIK tog färre poäng än Jörn denna dag.

– Idag vill jag att alla ger sitt yttersta och visar att vi kan spela fotboll. Vi ska vinna matchen och avsluta snyggt, sa RIF-tränaren Olle Berggren.

Sedan släppte han bomben.

– Jörn har bara nio spelare idag, så Burträsk är klara.

I slutänden visade det sig att Jörn hade lyckats samla ihop elva man, men någon poäng på hemmaplan mot Rönnskär var man aldrig nära. Det blev 0-14 till kustlaget, vilket innebar att skeendet på Burträsk IP saknade betydelse.

Och det var nog kanske tur för BIK, som hade bra grepp om matchen under första halvtimmen, men när det kom till avsluten var det illa ställt. Det är förstås lätt att tveka när man ställs mot Kim Öström i målet, men lite högre krav ska man kunna ställa.

I stället var det Monawarsha Nasari som nickade in 0-1 på ett frisparksinlägg innan halvtidsvilan.

Det hann inte gå många minuter i andra halvlek innan matchens mest underhållande sekvenser uppstod. Omständligt spel i eget straffområde slutade med att bollen studsade på handen på en BIK-spelare. Straff. Målvakten Kim Öström slog den, målvaktskollegan Emil Lindström räddade.

Sedan dröjde det bara en halvminut innan bollen återigen studsade på en hand. Ny straff, som Felix Berg rullade in till 0-2.

Ungefär tio minuter senare fick även Burträsk en straff, men symtomatiskt för dagen räddade Kim Öström den med ett eftersläpande ben à la Kroatiens målvakt i bronsmatchen i VM 1998.

Resten av matchen handlade mycket om närkamper och en frapperande offensiv oförmåga av Burträsk, men eftersom Rönnskär seglade ifrån Jörn likt en heliumballong på ett barnkalas kunde man ta missarna med jämnmod.

0-3 blev slutresultatet efter att Yasar Jawad Kadhim skjutit ett fint lobbskott från sidlinjen. Det här var också Renbergs största seger i år.

– Synd att vi inte visar det här hela säsongen. Det var en lite halvt avslagen match från båda lagen, men vi visar att vi faktiskt kan spela fotboll när vi vill, sa Renbergstränaren Olle Berggren.

– Jag tycker vi har underpresterat hela säsongen. Dålig närvaro på träningarna, dålig inställning på match och så är vi för svaga framåt med bara 21 mål.

Men det finns ändå gott hopp att Renbergs ska ta sig tillbaka till fyran.

– Absolut, det blir full satsning för det. De som vill får spela futsal i vinter, sedan kör vi i gång i januari-febrauri, sa Berggren.

Burträsk var nöjda med att få stanna kvar.

– Det har gått över förväntan, men jag trodde inte botten i fyran skulle vara så bra. Det har varit krig i varenda match, sa lagledaren Lars-Martin Berglund.

– Vi har några namn som vi hoppas återvänder och vi skulle behöva en tränare som kan snäppa upp det.

Burträsk-Renbergsvattnet: 0-3 (0-1)

  • 0-1 ('36) Monawarsha Nasari, 0-2 ('50) Felix Berg (straff), 0-3 ('78) Yasar Jawad Kadhim
  • Avslut (på mål): 19-14 (10-7)

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...