Söndag 8 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Blandat, fartfyllt och finstämt

En ljus och varm konsert i Bygdsiljum kyrka med elever från Burträskkursen har blivit en tradition i allhelgonahelgens mörker och kyla. Denna gång med ett bejublat solouppträdande av Ida Meidell-Blylod, som själv en gång för länge sedan var elev på denna kurs.

BYGDSILJUM · Published nov 9, 2019 at 12:15

Redan när man kommer in i Bygdsiljums kyrka känner man av det; en atmosfär av nervositet och spänning, men också av förväntan och förhoppning.

Skall helgens övningar räcka till, kommer vi ihåg alla låtarna, hur påverkas motoriken av nervositeten och tänk om jag spelar fel?

Allt fler barn, ungdomar och vuxna träder in i kyrkan, några med små lätta instrument som flöjt och fiol, medan andra konkar på tunga dragspel och otympliga keyboards.

– På Burträskkursen är alla instrument och åldrar välkomna, säger kursansvarige läraren Johan Lingegård, bara du är minst åtta år och har spelat ditt instrument i minst två terminer.

– Kursdeltagarna har under kursen fått lära sig folkmusik, med lite fokus på låtar lokalt från Västerbotten, men också lite musik från andra ställen.

På just denna kursomgång har det varit ungefär hälften barn och hälften vuxna.

– I dag blir det bland annat en hambo, en polkett, och en änglasång från Norsjö kyrka.

Johan har på denna kurs undervisat tillsammans med kvällens soloartist Ida Meidell-Blylod, som tyckte det var roligt att vara tillbaks på Burträskkursen.

– Jag har ju själv varit elev på Burträskkursen för länge sedan, berättar Ida, och det kändes jättefint och väldigt speciellt att nu komma tillbaks som lärare på kursen.

– Det slog mig när jag stod där och repeterade i dag att det var som att cirkeln nu var sluten för min del.

Konserten arrangeras av Bygdsiljums hembygdsförening tillsammans med Svenska Kyrkan. Ansvarig för arrangemanget var den i folmusikkretsar ständigt närvarande Hans-Ove Forsell.

– Är det någon förening där jag finns med, så har jag alltid fingrana i syltburken, säger Hans-Ove med ett skratt.

Forsell beskriver kvällens soloartist som en av Sveriges bästa folkmusiker som själv började sin bana som elev på Burträskkursen för många år sedan.

– Hon är barnfödd i Umeå, men bor numera i Malmö.

– Hon spelar även klassisk musik, berättar Hans-Ove Forsell, och har i dag flera länder i Europa som sitt arbetsfält.

– Men har då ett hjärta för den här musiken som vi kommer att få höra här i kväll.

Hur beskriver Ida själv sitt program?

– Jag har gjort ett soloprogram, där jag sätter ihop lite folkmusik med lite barock i arrangemang för fiol och sång.

Går det att leva på musik?

– Jag försörjer mig så gott jag kan på min musik, och jag är glad att jag kan göra det, det är som ett ständigt utforskande, både musikaliskt och praktiskt, och jag ställer mig alltid frågan; Japp, hur skall det gå i år då?

Ida bor just nu i Skåne, så det blir ganska ofta att hon far över både till Danmark som andra länder i Europa och ger konserter.

– Jag har lärt ut låtar från Västerbotten både i England, Slovenien och USA. Det är ett stort intresse för denna musik.

– Musik från Västerbotten är på uppgående utomlands, avslutar Ida.

Musik från Väster-
botten är på uppgång ute i världen.

Burträskkursen, höstkurs i Bygdsiljum

  • Du behöver vara minst 8 år
  • Barn t.o.m. 10 år måste ha sällskap av vuxen
  • Du ska ha spelat ditt instrument i minst två terminer
  • Undervisningen sker på gehör, det vill säga utan noter
  • Alla instrument är välkomna

Anna starkt nyförvärv för berättarkursen

BURTRÄSK Det blir en andra upplaga av berättarkursen på Edelviks folkhögskola, där deltagarna får utveckla sitt västerbottniska berättande. Nu är det också klart med ett starkt...

Reflexer gör skillnad

MELLANBYGDEN Under vintermånaderna blir det mörkt tidigt och vi rör oss ständigt i detta mörker i trafiken, vare sig vi går eller cyklar till och från skolor eller arbete. Med...

Tunga droger hittades i Lövånger

LÖVÅNGER Polisen fick dubbel utdelning vid tillslag på två olika ställen i Lövånger i slutet av oktober månad. Efter spaning på ett par som misstänktes hantera kilovis med...

Cajsa Stina sjunger in en jul i gemenskap

BURTRÄSK En blandning av traditionella och egenskrivna låtar med jultema blir det när Cajsa Stina Åkerström besöker Burträsk kyrka i morgon, den 1 december. Samarbete med lokal...