Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Burträsk frossade i Billquist

Ulla Billquist var Sveriges mest kända sångröst under krigsåren, men omständigheterna kring hennes död 1946 tystades ned och blev ett mysterium. Den gångna helgen arrangerades en afton där legendaren stod i fokus både på film och musikaliskt.

BURTRÄSK · Published sep 25, 2018 at 07:00

Lasse Zackrissons dokumentärfilm "När molnen skingras" kom för två år sedan och gav en helt ny insyn i megastjärnan Ulla Billquists liv – och mystiska död. Hennes bortgång blev nämligen ingen stor mediahändelse, utan ska ha tystats ned med bland annat påverkan från kungahuset.

– Min film är den första riktiga djupdykningen i Billquists liv. Den ger inte svar på alla frågor, men mycket kommer upp till ytan, säger Zackrisson.

Vad var det mest intressanta under processen med dokumentären?

– Hela historien är nästan som ett grekiskt drama. Ulla Billquist förkroppsligar så många allmänmänskliga känslor, som längtan och att inte få vara den man är.

Billquist var homosexuell, något som under folkhemstiden ännu var straffbart. Instängdheten drev henne till självmord och stigmat bidrog till att händelsen tystades ned.

– Det märks att det fortfarande är ett laddat ämne efter 70 år, säger Zackrisson.

Efter filmsamtal och fika spelade Ukuleleorkestern en räcka Billquist-hits.

– När jag var barn på 60-talet hörde jag mycket Ulla Billquist på radion och har henne i ryggmärgen, säger orkestermedlemmen Ann-Sofie Persson.

Orkestern har haft Billquistfokus i några år och Persson var glad över att ha fått chansen att bolla frågor med filmskaparen själv.

– Vi ville få hela historien klar och tydlig för oss och kunna visa det för omvärlden.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...