Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Burträsk malde ned Bureå

I onsdagens mellanbygdsderby ställde Bureå upp med ett duktigt, ungt lag. Men snart fick de känna den malande känslan när Burträsk FF:s lagmaskin mullrade i gång. 6-0 blev det trendbrytande resultatet lagen emellan, med Fanny Boström som tremålsskytt.

Burträsk · Published jul 1, 2018 at 07:15

De senaste två säsongerna är det Bureå som haft rutinen, tyngden och tuffheten i de inbördes mötena. Men i år är det Bureå som har föryngrat, samtidigt som Burträsk fått tillbaka ett gäng erfarna spelare och verkligen gått all-in på försäsongsträningen.

I den här matchen möttes två lag med relativt många spelare borta. Bureå var snäppet värre drabbade, eftersom det här var deras fjärde match på lika många dagar (A-lag och F-15).

– Vi har borta åtta damlagsspelare idag, men vi får göra vad vi kan. Jag tror det blir riktigt tufft, framför allt i andra, sa Bureåtränaren Isac Andersson, som kvällen till ära rockade en blågul plyschhatt efter Sveriges 3-0 mot Mexiko.

BFF hade drabbats av en mindre förkylningsepidemi, men tränaren Per Eklund var ändå vid gott mod.

– Vi räds inte någon motståndare i år. Det gäller bara att spela vårt spel och stå upp i närkamperna.

Första halvleken blev lätt att sammanfatta även för ett otränat fotbollsöga. Bureå hade kontroll över mittfältet och hann med ett antal avslut innan Burträsk vaknade till liv.

– De drog upp en extra back på mittfältet och det gjorde oss konfunderade, konstaterade Per Eklund.

Trots underläge på mittfältet var BFF bra med i första halvlek, eftersom man dominerade de två yttersta tredjedelarna av planen. I mittförsvaret höll Linnéa och Emma Gustafsson ställningarna, med Alexandra Frisk som en ytterst nyttig vänster ytterback.

Offensivt oroade Fanny Boström och Elvira Eklund ständigt och när de hade var sitt mål på kontot redan efter en halvtimme kändes poängen bärgade, med tanke på Burträsks styrka i andra halvlek.

Målen skulle också mycket riktigt börja ramla in under de avslutande 25 minuterna. Fanny Boström gjorde ytterligare två, Alice Widerlund fick mest jubel för sitt skott rakt upp i krysset från nära håll och Tova Andersson avrundade med att skyffla upp 6-0 i nättaket efter hörna.

Fanny Boström var förstås nöjd efter att ha lagets halva målskörd på samvetet.

– Det känns som det är spänt i början, men sen när vi kommer ut i andra halvlek, då släpper det. Och det är alltid kul att göra mål.

Bureåtränaren Isac Andersson var fåordig efter matchen.

– Det går inte att spela fyra matcher på fyra dagar. Vi hängde med första tjugo, men Burträsk var ju bättre. Det går inte att säga annat.

I ett ungt Bureå märktes särskilt Klara Andersson och Anya Rönningsen. Klara en elegant mittfältare med potential att bli en storspelare, Anya en offervillig målvakt med riktigt bra tillslag.

I Burträsk fanns det många att hylla. Per Eklund valde Angelica Holmgren, som tog kontroll över mittfältet i andra halvlek.

– Hon är tillbaka efter lång frånvaro och gör det enormt bra. Sedan märks det att vi har en helt annan balans i laget nu med alla rutinspelare.

Damtrean tar nu sommarlov. BFF möter Team TG i Svenska Cupen den 25 juli.

Burträsk FF - Bureå: 6-0 (2-0)

1-0 ('12) Fanny Boström, 2-0 ('29) Elvira Eklund, 3-0 ('66) Fanny Boström, 4-0 ('68) Alice Widerlund, 5-0 ('79) Fanny Boström, 6-0 ('88) Tova Andersson.

Avslut (på mål) 18-9 (9-6)

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...