Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Byautvecklingen går i cirklar

I en vidsträckt by kan det finnas risk för "långa ledningar". Det försöker byborna i Renbergsvattnet motverka genom att varannan tisdag träffas i cirkelform på den gamla skolan. Både kreativt skapande och byautveckling står på schemat.

RENBERGSVATTNET · Published jun 6, 2019 at 12:15

Solen lyser frikostigt över gårdsplanen vid skolan i södra Renbergsvattnet. Det är ett utmärkt väder för att spraya sin kreation i betong med valfri kulör.

När klockan nu närmar sig tre på eftermiddagen är det precis vad Elvy Edström och Kristin Wallmark gör.

– Det här med betong är ju en lite annorlunda kurs, men det är jätteroligt och trevligt, säger Kristin Wallmark, som har producerat ett fågelbad dagen till ära.

På väggen inne i skolan hänger fjolårets slutprodukt; en vadmalsduk i storformat med 16 broderade fält. Utöver att dra besökarens ögon till sig absorberar den även en del av ljuden när betraktaren uttrycker sin uppskattning i ord.

Andra halvan av eftermiddagen går under rubrikerna "gubbdagis" och byautveckling. Det var i januari 2018 som initiativet togs. Man insåg att många var hemma på dagarna och behövde en mötesplats.

– Vårt motto är att trivas tillsammans och göra något gott för byn, berättar Kennet Hedström.

Redan på första träffen kom önskemål från en nyinflyttad bybo om att Renbergsvattnet skulle skyltas upp bättre. Skyltning och tillgänglighet är två bra exempel på byautveckling.

– Vi ska röja upp stigarna. Bland annat ska kärleksstigen, ett gammalt friarstråk, bli funktionsdugligt igen, säger Bertil Olsson.

– Vi ser att vi har ganska många gemensamma önskemål och när vi sitter tillsammans kommer vi fram till gemensamma lösningar, konstaterar Kennet Hedström.

Vårt motto är att trivas tillsammans och göra något gott för byn.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.