Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Byautvecklingen går i cirklar

I en vidsträckt by kan det finnas risk för "långa ledningar". Det försöker byborna i Renbergsvattnet motverka genom att varannan tisdag träffas i cirkelform på den gamla skolan. Både kreativt skapande och byautveckling står på schemat.

RENBERGSVATTNET · Published jun 6, 2019 at 12:15

Solen lyser frikostigt över gårdsplanen vid skolan i södra Renbergsvattnet. Det är ett utmärkt väder för att spraya sin kreation i betong med valfri kulör.

När klockan nu närmar sig tre på eftermiddagen är det precis vad Elvy Edström och Kristin Wallmark gör.

– Det här med betong är ju en lite annorlunda kurs, men det är jätteroligt och trevligt, säger Kristin Wallmark, som har producerat ett fågelbad dagen till ära.

På väggen inne i skolan hänger fjolårets slutprodukt; en vadmalsduk i storformat med 16 broderade fält. Utöver att dra besökarens ögon till sig absorberar den även en del av ljuden när betraktaren uttrycker sin uppskattning i ord.

Andra halvan av eftermiddagen går under rubrikerna "gubbdagis" och byautveckling. Det var i januari 2018 som initiativet togs. Man insåg att många var hemma på dagarna och behövde en mötesplats.

– Vårt motto är att trivas tillsammans och göra något gott för byn, berättar Kennet Hedström.

Redan på första träffen kom önskemål från en nyinflyttad bybo om att Renbergsvattnet skulle skyltas upp bättre. Skyltning och tillgänglighet är två bra exempel på byautveckling.

– Vi ska röja upp stigarna. Bland annat ska kärleksstigen, ett gammalt friarstråk, bli funktionsdugligt igen, säger Bertil Olsson.

– Vi ser att vi har ganska många gemensamma önskemål och när vi sitter tillsammans kommer vi fram till gemensamma lösningar, konstaterar Kennet Hedström.

Vårt motto är att trivas tillsammans och göra något gott för byn.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...