Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Calle kom med sången under balkongen

Någon spelman på taket fanns det inget behov av. Däremot kom Calle Rising med sång och strängaspel under balkongerna på trygghetsboendet Domaren, i den kylslagna fredagsaftonen.

BURTRÄSK · Published maj 21, 2020 at 11:15

Underhållsningsbranschen har påverkats kraftigt av coronapandemin, men lösningar finns. I fredags arrangerades en balkongspelning vid Skebos trygghetsboende Domaren i Burträsk.

– Nu när det blir varmare ska vi försöka ha återkommande balkongspelningar, så de boende får något roligt att tänka på, säger Anne Sandlund, trygghetsvärd.

Calle Rising var premiär-
trubadur och lyckades faktiskt hitta av en speltid med lite solglimtar och varken snö eller hagel.

Med lovikkavanten trädd över mikrofonen inledde han passande med Karl Wehles ”Jag kommer ikväll under balkongen”.

– Att få göra något för dem som suttit isolerade länge, det är ren glädje, säger Calle Rising, som inte spelat ute i det fria på 52 år.

– Då var det Operation Dagsverke. Vi gick runt som gammaldags musikanter och spelade och ibland kastade någon ned en tioöring inlindad i toapapper.

Det fanns två sidor av myntet, för efter den första konserten förflyttade sig Calle till baksidan av Domaren, för nästa konsert.

Gunda Lundström bor inte på Domaren, men...

– Jag hörde musiken och drogs hit. Musiken lyser ju upp tillvaron, jättetrevligt! utbrister hon.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.