Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Celina hittar dina ömma punkter

Celina Weidersjö var klämkäck redan som ung och fick ofta rycka in när familj och vänner hade stela muskler. Efter gymnasiepraktik hos en naprapat var vägen utstakad och nu är hon en fullbokad egenföretagare, verksam på tre orter.

Burträsk ˇ Published jul 7, 2018 at 09:15

Att Mellanbygden med kort varsel lyckas hitta en halvtimmes lucka för intervju med Celina Weidersjö får nog ses som en ren tillfällighet. Det är nämligen ganska tjockt i kalendern för naprapaten som har mottagning på tre orter: Skellefteå, Norsjö och Burträsk.

Celina växte upp i Brännkälen, mitt mellan Ljusvattnet och Skråmträsk, och vägen fram till att bli egen företagare som naprapat har varit relativt rak. På gymnasiet hade hon sin praktik hos en naprapat och fick mersmak.

Något senare, på en utbildningsmässa i Norrbotten, fanns grundaren av naprapathögskolan på plats. Han hävdade att naprapat var ett yrke för alla och Celina konsulterade sin mor, som hade varit till flera olika experter och blivit mest hjälpt av en naprapat. Därmed valde Celina den inriktningen.

– Jag kollade även upp osteopat- och kiropraktorskolorna innan jag bestämde mig, men då verkade naprapathögskolan mest seriös.

Efter fyra års utbildning i Stockholm och ett års praktik var legitimationen i hamn. Utbildningen fokuserade på ett brett spektrum inom anatomin, som röntgen, invärtes medicin, läran om foster och tänder, men Celina fick förstås lära sig det mesta om muskler, leder, ligament och nerver.

– Men vi lärde oss även kritiskt tänkande, att inte tro på det alla säger utan bilda oss en egen uppfattning.

Med tanke på bakgrunden att hon redan i unga år hade bra känsla för muskler och leder betraktar hon sig idag mer som en naturbegåvning än en träningsprodukt.

– Jag tror det var därför jag valde den här banan, att jag känner vad som finns under skinnet. Jag kände att jag hade den känslan redan från början, men sedan gäller det även att kunna omvandla teori till praktik, betonar Celina Weidersjö.

Efter att ha jobbat på Ryggakuten i Skellefteå mellan 2009 och 2015, varvat med lite föräldraledighet, kände Celina att det var dags att ta klivet till att starta eget. Hon hade jobbat med många kunder från inlandet, Norsjö och Malå, och tänkte att det skulle vara en idé att starta en filial i Norsjö.

Den idén trodde hennes dåvarande chef inte alls på, men Celina visade snart att tanken var så god som någon. Hon fick snart en trogen kundkrets, som inte kunde vara utan sin naprapat. Det visade sig inte minst när lokalen hon hyrde skulle säljas.

– Då var det en kund som sa: "Du får inte flytta. Jag kan hitta en lokal åt dig!", säger Celina Weidersjö och berättar att hennes pappa är från Norsjö och att hon vid varje Norsjöbesök även äter lunch med sin 88-åriga farmor.

Genom att vara verksam på tre orter kan Celina se tydliga skillnader i kundgrupperna.

– I Norsjö och Burträsk är folk av hårdare virke och söker inte för något "waller". Här är det typ "Jag har inte kunnat gå på två månader, men trodde nog att det skulle gå över". I Skellefteå söker man hjälp tidigare och för mildare krämpor, vilket underlättar för mig som behandlare och oftast blir billigare för kunden, konstaterar hon.

De vanligaste problemen som Celina Weidersjö behandlar är kopplade till bröstrygg och bäcken, som ofta bottnar i dålig hållning och graviditeter.

De bästa stunderna som naprapat menar Celina är de gånger hon kan hjälpa någon som försökt allt och fått höra att det inte finns något att göra. Hon minns särskilt en gång:

– Det var en kund som hoppade in på kryckor och när han skulle gå fick jag påminna honom två gånger för att han inte skulle glömma kryckorna. "Det där såg bra ut!" sa en annan kund som mötte honom i dörren, skrattar Celina.

När Celina inte löser upp kroppsliga knutar i Norsjö, Skellefteå eller Burträsk är hon geografiskt rotad mitt emellan de två sistnämnda orterna. Hon bor med man och barn i Gummark. Hon har fullt upp med familjen och naprapatjobbet, men är även engagerad i byns friskoleförening, något som kan bli en alternativ karriär.

– Om kommunen får för sig att lägga ned skolan får jag väl bli rektor då, avslutar hon.

I Norsjö och Burträsk är folk av hårdare virke.

Celina Weidersjö

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Christoffer och tre barn.

Om du var en kroppsdel, vilken skulle du vara och varför? Kroppsdelar har ju så många olika funktioner... Alla har sina för- och nackdelar, det vet man särskilt när man jobbar med kroppen. Vi lämnar det så...

När folk får höra att jag är naprapat, så...: "'Jomen du, jag har ett problem/ont här. Vad tror du om det?' Det är väl typ naprapater och frisörer som får höra att de 'ska ta med sig saxen' till middagen. Ingen skulle väl be en städare att ta med moppen?"

Som naprapat vill man resa till: "Stockholm är relativt stort inom naprapatin, även om man ser till hela världen."

Favoritfilm: Gillar konceptet med Forrest Gump. Även fast andra säger att du inte kommer att klara av något så betyder inte det att du inte kommer att lyckas.

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Polisen bygger ut

ROBERTSFORS Polisen i Robertsfors bygger ut sitt garage. Orsaken handlar inte alls om att antalet bovar ökat utan om att Region Nords dykgrupp behöver mer utrymme.

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...