Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Chans för tjejer att prova på skogsyrket

Den 26 november kan alla tjejer som är intresserade av ett framtida skogsjobb få en inblick i hur skogsnäringen fungerar. Då arrangerar nämligen Naturbruksgymnasiet i Burträsk i samarbete med Mera Skog i Västerbotten en träff.
– Tjejerna kommer bland annat att få prova på att köra en skogsmaskin, säger Klara Kingsvik, verksamhetsledare, Mera Skog i Västerbotten.

Burträsk · Published okt 23, 2018 at 12:15

Att testa köra en riktig skogsmaskin är en av flera saker som tjejerna kommer att få prova på under kvällen som går under namnet "En skogskväll för tjejer".

– För det är enbart tjejer vi riktar oss till denna kväll. Skulle vi bjuda in killarna också finns det en risk för att de tränger sig före och tar mer plats. Utan det här eventet är specifikt riktat till tjejer, säger Klara Kingsvik, verksamhetsledare, Mera Skog i Västerbotten, som är en av arrangörerna tillsammans med Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Tjejerna det handlar om är de som går i 9:an och som snart ska välja yrkesinriktning. Tjejerna kommer att bli bjudna på tacos, testa att köra skogsmaskin, simulator och köra röjsåg.

Diverse information kommer att ges av både Naturbruksgymnasiet och Klara Kingsvik, som representerar skogsbolagen.

– Vi vill få upp ögonen på tjejerna att välja ett arbete inom skogsnäringen. Informera dem att skogsyrket inte är ett tungt och slitigt arbete längre. Utan nu är branschen mycket teknikstyrd och även passar för tjejer, säger Klara.

Det har skett en markant ökning de senaste åren att kvinnor väljer arbeta med skogsnäringen.

– Det blir allt lättare att få in kvinnor i skogsbranschen. Det är en spännande miljö att jobba i. Att först gå Naturbruksgymnasiet och sedan via universitetet är den vanligaste vägen att gå. Flera blir skogsmaskinförare, men många kvinnor väljer att plugga vidare till att bli jägmästare eller skogsmästare, menar Klara.

Även skogsbranschen har förändrats genom "metoo"-uppropet. Igår hölls en stor konferrens om jämställdhetsarbetet inom skogsnäringen vid Nolia i Umeå.

– Det har hänt drastiska saker inom skogsnäringen till det positiva efter "metoo"-uppropet. Det är bra. Det behövs en ändring för att kompetenssäkra återväxten i branschen. Näringen behöver få in fler kvinnor, menar Klara Kingsvik.

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...