Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

De äldres tur vid pingisborden

Bordtennis för ungdomar har historiskt haft ett starkt fäste i Burträsk, men för första gången på drygt tio år har det i vinter varit tyst kring pingisborden. Nyligen startade bordtennisträning för seniorer, som kanske även kan bli en väg tillbaka för ungdomspingisen.

BURTRÄSK · Published feb 27, 2019 at 15:15

Det var faktiskt lite av en historisk händelse när det två timmar långa träningspasset på söndagskvällen hade premiär nyligen.

– Det här är första gången som vi kör återkommande träningar för seniorer, säger Jenny Löfvenius Wahlberg, som var ungdomstränare under perioden 2008-2018.

– Bortsett från korpenserier är det nog första gången med seniorbordtennis över huvud taget, säger Titti Löfvenius, som har ett perspektiv hela vägen tillbaka till 1976.

Det var efter ett upprop via Facebook som seniorträningarna organiserades.

– Man ska ju inte behöva åka ända till Skellefteå för att spela bordtennis, säger Jonas Persson med eftertryck.

Bordtennisborden rullas ut och monteras i sporthallen. Visst syns det vissa tecken på att borden inte använts lika flitigt under den gångna vintern. Ett lager damm borstas bort från bordsytan, vissa reparationsbehov konstateras.

Men snart är spelet i gång. Det terapeutiskt klickande ljudet av boll mot bord fyller lokalen. Spelarna kalibrerar serve, loop och smash, analyserar sin form och konstaterar att det var länge sedan sist.

14 deltagare redan första gången, sådant bådar gott inför fortsättningen.

– Det är över förväntan. Jag hoppas att det kommer folk som inte provat bordtennis innan också. Det finns ju racketar att låna, säger Jonas Persson.

Snart drar konceptet ”vinnarbord” i gång. Ett set till 11, vinnaren flyttar ett bord till vänster, förloraren ett bord till höger.

Adelina Wahlberg och Moa Wangehall tillhör de yngre av spelarna. De tar den här chansen att spela, då de kan behöva leta hela vägen till Lycksele för att hitta tävlingsmotstånd.

– Det finns ju inga andra tjejer att möta, konstaterar Adelina Wahlberg.

Frågan är förstås om bordtennis för äldre också kan vara en väg tillbaka för ungdomspingisen?

Inför hösten verkade det klart att Ove Johansson, med SM-guld för 50-åringar 2014 och 22:a på veteran-VM i Las Vegas i somras, skulle ta över som ny ungdomstränare. Men parterna hade missförstått varandra.

– Jag trodde jag skulle ta över en klubb med spelare, men det fanns varken spelare eller styrelse, säger Johansson.

Han har dock inte helt avskrivit uppdraget.

– Jag står till förfogande och utvecklar bordtennisklubben när det finns intresse från föräldrar och det kan bli en styrelse.

Jenny Löfvenius Wahlberg menar att man inte kan förvänta sig att ta över en färdig träningsgrupp. Den måste byggas från grunden. Det finns barnunderlag för ungdomspingis, men lika viktigt är att få in fler ledare för att orka långsiktigt.

– Det är ett problem i många föreningar. Men du måste ju inte kunna spela pingis för att vara ledare för barn, konstaterar hon.

Burträsk IK ungdomsbordtennis

  • Aktiva år: 1976-2000, 2008-2018


Bäst i Sverige vid tre tillfällen:

  • Bästa Fyran 1983 (Stellan Cup, skolcup)
  • 70-iaden 1984
  • Pojklagspokalen 1986

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...