Tisdag 10 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

De bröt ny mark med grova kartor

Mjövattnet har aldrig varit någon stor plats för orientering, men den trenden bröts nyligen. Ett 20-tal entusiaster antog utmaningen att springa tillräckligt snabbt för att undvika myggen, men också långsamt nog för att hinna tolka de grova kartorna.

MJÖVATTNET · Published jul 16, 2019 at 07:15

Det är med bara någon timmes varsel som Mellanbygden får tipset om att det ska bli orientering i Mjövattnetskogarna. Initiativtagare är Erik Andersson, boende i Åkersberga, men med rötterna i Burträskbyn.

– Jag har haft sommarstuga här i alla tider, men det har aldrig funnits någon karta här, så jag kände att det vore kul att göra något, säger Erik Andersson.

Att det är just orienteringskartor som Erik pratar om kan kusinen Ola Andersson intyga.

– När vi träffas pratar vi om ditt och datt, men det slutar alltid med att Erik tar fram en karta och säger ”Här kan man springa!”.

– Ja, man blir väl lite av en nörd när man hållit på sedan man var elva, erkänner Erik Andersson och berättar att kvällens träningstävling blir lite annorlunda.

– Det här är ett lite udda arrangemang, med en karta som är tagen direkt från Skellefteå kommuns kartportal.

Med ett laserscannat underlag från lantmäteriet får man en lite grövre karta, som kan utmana vana orienterare.

Via Facebook har djungeltrumman ljudit och tjugo orienterare har antagit utmaningen. Skellefteå Orienteringsklubbs blåröda dress dominerar, men det står även Vännäs och IFK Göteborg på ryggarna.

– Kul att prova denna typ av karta. Den är väldigt rå och inte som en vanlig orienteringskarta, säger Maria Lindmark från Skellefteå.

Orientering är en sport som har digitaliserats. Borta är de gammaldags stämpelkorten och i stället markerar löparna att de hittat kontrollen genom att föra in en sorts USB-sticka i kontrollen, som lagrar tiderna.

Erik Andersson försöker finta deltagarna genom att rada upp dem i fel riktning på skogsstigen inför start, men de är för rutinerade för att låta sig luras.

Efter 47 minuter kommer Jörgen Johansson dundrande som den förste som avverkat 7 kilometer.

– Det är en bra tid i den här terrängen, konstaterar Erik Andersson.

– Kul att springa på ett nytt område, men man får inte ta allt så seriöst på kartan bara, säger Jörgen och pustar ut.

Efter en dryg timme har de flesta deltagarna tryckt in sin sticka i den sista kontrollen och brutit ny orienteringsmark i Mjövattnet.

Elmer tar bondskan från A till Ö

BURTRÄSK Du kan ta människan från Burträsk, men inte burträskmålet från människan. Eller kan man det? För att motverka burträskbondskans förfall har Elmer Wiklund tagit initiativ...

Strypgrepp på skola

Mellanbygden En 16-årig pojke åtalas för misshandel efter att ha tagit strypgrepp och slagit en annan pojke i ansiktet. Händelserna utspelade sig vid två olika tillfällen men på...

Köksbränder vanliga i juletid

MELLANBYGDEN Julen är värmens och ljusets högtid, men ibland blir det lite för varmt och lite för ljust. Köksbränder är vanliga den här tiden på året och risken för torrkokningar...

Anna starkt nyförvärv för berättarkursen

BURTRÄSK Det blir en andra upplaga av berättarkursen på Edelviks folkhögskola, där deltagarna får utveckla sitt västerbottniska berättande. Nu är det också klart med ett starkt...