Tisdag 31 mars 2020

Västerbottens Mellanbygd

De curlar med olika friktion

Föredrar du att curla på is eller nålfilt? Bara lugn, i Burträsk finns båda alternativen. Varje vecka är det många som fördjupar sig i "stenarnas schack" med målet att pricka in en perfekt "skotte".

BURTRÄSK · Published dec 13, 2019 at 07:15

Av de två sporterna, lika men ändå rätt olika, är det mattcurlingen som funnits längst. 2006 vann ett tremannalag från Burträsk, med Helge Brännström, Gustav Grönlund och Lars-Erik Eriksson, SM-guld då de representerade Skellefteå HIF.

– Så vi har mycket att leva upp till, säger Göran Lindgren.

Ett par tre gånger per år är de ute och tävlar i öppen klass handikappidrott, men för det mesta handlar det om träningspass i sporthallen.

Efter ett antal års spelande börjar de ha koll på underlaget, men ingenting är givet.

– Det är ju individuellt. Ibland går det åt helwitti hela kvällen! Det handlar ju om koncentration, säger Ture Renström.

Även Mellanbygdens reporter får testa att kasta några stenar och blir mäkta nöjd när en ställer sig på högkant, rullar förbi ett par andra stenar och ställer sig fint i boet. Men den underkänns tyvärr.

Det är ingen av mattcurlarna som dubblerar och även spelar på is.

– Nej, det är för kallt och vi har samma tider. Det är bra att få vara inne i värmen. Jag har varit hockeytränare, så nog har man fått frysa, säger Ture Renström.

I ishallen är curlingen glidit in på sin femte säsong.

– Det har blivit ganska populärt och vi brukar vara 14-15 stycken som mest, säger Janne Lundberg.

Dagen till ära gör campingparet Sandra Hilbrands och Egbert Venema sina första stapplande steg i sporten.

– Det är trevligt, men väldigt svårt med tekniken. Det behövs nog många timmar för att bli bra, säger Sandra Hilbrands.

– Spännande, jag gillar det! Men det är så svårt, både första, andra och tredje gången, utbrister Egbert Venema.

Sporten beskrivs olika av de ärrade veteranerna.

– Den är påfrestande för nerverna och sopa är jobbigt som f-n, så är man inte en sopa tidigare, så blir man det, säger Hans Wiklund.

– Det är en väldigt social verksamhet. Det är ingen konditionskrävande sport, men du rör dig väldigt mycket, säger Lage Wigren innan han skickar iväg nästa sten över isen.

Viktigt att hålla distansen

BURTRÄSK Även om den pågående coronaepidemin härjar som mest i Stockholm och andra storstäder, så kommer ingen undan helt. I Burträsk är det ont om lunchgäster på Värdshuset, och...

Kommunen ska själv städa skräpig tomt

BYGDEÅ En skräpig tomt i centrala Bygdeå som under många år varit föremål både för anmälningar från allmänheten och kommunala förelägganden ska nu städas upp enligt ett förslag...

Samhällsspridning i hela Västerbotten

Länet För närvarande finns 50 bekräftade fall av covid-19, orsakat av coronaviruset, i Västerbotten.