Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mattias Renström och Mattias Björk, engagerade i Burträsk HC som arrangerar Burträsk vinter- och sommarmarknad, konstaterar att trenden är vikande för framför allt vintermarknader, men siktar ändå på att den ska återkomma i Burträsk nästa vinter. Foto: MORGAN BOHMAN

De siktar på nya tag 2020

En schemateknisk detalj bidrog till att Burträsk vintermarknad tvingades ställa in, men trenden har under många år varit vikande. Arrangören Burträsk HC siktar på en ny upplaga 2020, men har även börjat spåna kring hur man kan förnya konceptet.

BURTRÄSK · Published jan 30, 2019 at 11:15

Inom sportens värld talas det ofta om små marginaler, men även i marknadssvängen blir uttrycket ibland aktuellt.

En liten detalj i almanackan fick Burträsk vintermarknad på fall denna vinter. Schemat för marknadernas vintersäsong räknas från den första torsdagen i februari, men då den 1 februari i år är en fredag förskjuts programmet med en vecka. Detta gjorde att Burträsk marknad hamnade på samma helg som Kirunas.

– Den detaljen upptäckte vi efter att inbjudningarna hade skickats ut, konstaterar Mattias Renström, som är engagerad i Burträsk HC.

Men även om krocken med Kiruna inte uppstått är det inte säkert att det blivit någon vintermarknad. Att den minskat i omfattning det senaste decenniet har varit tydligt för gemene man.

– Vi är inte jätteförvånade. Alla vintermarknader minskar överlag och vi har sett trenden att det sjunkit och sjunkit, säger Mattias Björk, ordförande i Burträsk HC.

– Vi har satt smärtgränsen vid 40 knallar och redan i fjol var det på vippen att det inte blev något. Det var de sena anmälningarna som räddade det, säger Mattias Renström.

Sommaren är fortsatt en bra tid för marknader, medan vintern har svårare att locka. Det kan ha flera olika orsaker. Dels generationsskifte, att de äldre knallarna börjar trappa ned, men även strängare redovisningskrav och en krävande livsstil som kanske inte längre ”går i arv”.

– Förr var det ju på marknader man gjorde ”klipp”, men nu finns ju konkurrensen från internethandeln. Sen är det säkert inte så roligt att sätta upp sitt stånd i 20 minusgrader, säger Mattias Renström.

Målet är att vintermarknaden ska vara tillbaka redan nästa år. Dels betyder den mycket för samhället och dels är den stor del av Burträsk HC:s intäkter. Utöver platshyran brukar klubben även dra in pengar på en vagn med varmkorv.

– Det är självklart ett inkomsttapp, som slår hårt mot den lilla föreningen, konstaterar Mattias Renström.

Med insikten om att få vintermarknader kan ”bära sig själva” har man också börjat fundera på koncept som kan locka mer folk.

– Vi har haft lös brainstorming om en hockeycup eller musikarrangemang. Det kanske inte drar fler knallar, men det blir en större folkprocess, som i sin tur kan locka fler knallar, säger Mattias Renström.

Sommarmarknaden blir av, även om den kommande ombyggnaden av centrum kan påverka placeringen.

– Den går att flytta runt lite. Anmälningarna till sommarmarknaden har redan börjat trilla in, avslutar Mattias Björk.

Vi har satt smärtgränsen vid 40 knallar och redan i fjol var det på vippen att det inte blev något.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...