Söndag 21 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Pär Axelsson, lärare och projektkoordinator; och deltagarna Sandra Sundqvist, Marie Ramsell och Nils Nordling har höga förhoppningar på utbytet med Spanien. De åker ned i början av maj. Foto: MORGAN BOHMAN

Edelvik stärker sin roll som kulturellt centra

Edelviks folkhögskolas konstutbildning beviljas projektstöd från Landsbygdsfonden för att stärka sin roll som kulturcentra i Skellefteåregionen. Det redan tidigare etablerade utbytet med konstskolan i spanska Vic fördjupas därmed ytterligare under de kommande två åren.

BURTRÄSK · Published maj 1, 2019 at 12:00

Det är Skellefteå Älvdals laggrupp som beviljat Edelviks ansökan och jordbruksverket ska senare ta det formella beslutet.

– Det här blir formellt först till sommaren, men vi ser ut att få det och känner att vi kan starta upp det, säger Pär Axelsson, lärare och koordinator för projektet. Han är förstås nöjd över att utbytet med Spanien nu börjar på allvar.

– Det är fantastiskt kul att vi nu kan göra det här på riktigt och göra något riktigt bra av det.

Även Edelviks rektor Per Larsson är förväntansfull.

– Bara att vi lyckats etablera kontakten med Spanien är helt otroligt. Vi är ju en liten aktör, men som ändå har ganska mycket på gång.

Per Larsson berättar om hur utbytet med konstskolan i Vic började. 2012 gjorde man en förstudie och googlade på konstskolor som låg på lämpligt flygavstånd i närheten av Barcelona.

Sedan skickades Pär Axelsson och Ulrika Rönnblom Persson ned och tog de första kontakterna med ett par intressanta skolor. Konstskolan i Vic nappade.

– Då skrev vi ett fint samarbetsavtal, säger Larsson och visar upp det officiella avtalet med stämplar och sigill i en pärm.

Efter att avtalet var påskrivet hände inte så mycket med utbytet. Det var först 2018 som det togs nya steg i samarbetet.

– I fjol åkte vi ned, helt ofinansierat, för att vi trodde på idén, säger Per Larsson.

Före jul började man formulera en ansökan, som Skellefteå Älvdal nu ställt sig positiva till.

– Burträsk, inte bara Edelvik, har alltid tagit sig ett utrymme i kulturlivet. Vi har inte samma muskler som Skellefteå, men vi kämpar på i övertygelsen att det finns ett stort kulturintresse. Vi är en plats där mycket kultur skapas och visas upp, konstaterar Per Larsson.

Med ett fördjupat utbyte med Spanien får kulturutbudet ytterligare en dimension i bygden, som enligt Pär Axelsson ska komma många till del.

– Vi ska vara generösa och inte behålla allt på Edelvik.

Fokus på utbytet med konstskolan i Vic kommer ligga på måleri, grafik och keramik. Både spanska lärare och svenska deltagare kommer att ställa ut konst och det blir workshops och föreläsningar.

Projektet pågår i två år till att börja med och härnäst kommer en delegation från Edelvik besöka Vic i början av maj. Till hösten kommer några lärare från Spanien besöka Edelvik.

Vic är just nu Edelviks enda pågående utbyte, men det finns tankar på en tredje part.

– Vi har sneglat mot några skolor på Island, som vi ska försöka besöka och reka förutsättningarna, säger Pär Axelsson.

En sådan trepartslösning skulle kunna bli en del av det europeiska utbytesprogrammet Erasmus.

– Det vore kul, för vi har aldrig haft något Erasmusprojekt på Edelvik, säger rektor Per Larsson.

Återseendets glädje präglade lågmäld visafton

BURTRÄSK Sommarens alla olika aktiviteter i rundlogen i Komministerparken i Burträsk är sedan en tid i full gång. På torsdagar kl. 19.00 är det Trivselkvällar med med fri entré...

Straffdramat fyller 50 år

LOSSMEN Idag, den 20 juli, är det 50 år sedan Neil Armstrong tog första steget på månen. Samma dag inträffade en annan händelse, av astronomiska mått, på en fotbollsplan i...

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...