Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Efterlängtad väg är äntligen klar

En gång- och cykelväg mellan Burträsk och Åbyn har debatterats och efterfrågats i flera decennier. Den 2 juli gjordes de sista finputsningarna och nu står vägen slutligen klar.

Burträsk · Published jul 6, 2018 at 11:15

Det är många generationer av föräldrar som med bävan låtit sina barn cykla till fotbollsträningen eller -matchen på Tjärnbacka i Åbyn längs den hårt trafikerade och långt ifrån trafiksäkra väg 805. Men nu är det många som andas ut.

– Det blir många lugnade mamma- och pappahjärtan. Ibland kan det ju vara klungor av barn som cyklar den här sträckan, säger Lisa Larsson, själv boende i Åbyn.

– Min mittenflicka är synskadad, så det här gör ju verkligen hela skillnaden, tillägger hon.

Lisas yngsta dotter Stina Larsson, och kompisen Nova Eskelinen, har knappt hunnit prova den färdiga cykelvägen. De ser den som en positiv nyhet, även fast de inte upplevt några större tillbud på den gamla sträckan.

– Det värsta som händer är väl att någon tutar på en om man cyklar för långt ut på vägen, säger Nova.

Att nu få en cykelbana som markeras med en tydlig trottoarkant ger också en extra trygghet, enligt Stina Larsson.

– Nu vet man ju att bilarna inte får köra där.

Utöver att vara den enda färdvägen för den som ska till Tjärnbackas fotbollsplaner är väg 805 också en naturlig del av en av Burträsks populäraste promenadsträckor. Att ”gå runt sundet” är ett välkänt begrepp.

– Den här vägen är ju till stor del ett motionsstråk och den lär bli välanvänd, säger Mattias Jonsson på Burträskbygdens Utveckling, som haft ett och annat finger med i vägfrågan.

Gång- och cykelvägen var till stor del klar redan under senhösten, men den avslutande asfalteringen sparades till sommaren. Därför uppstod vissa problem under vintern, då folk ogärna promenerade eller cyklade på den grova stenläggningen, som dessutom var oplogad.

När vägen nu är helt klar är det nog rimligt att även gång- och cykelbanan kommer att plogas. Mattias Jonsson och Lisa Larsson hoppas även att de fartsänkande åtgärderna ska ge effekt.

I Åbyn, strax innan avfarten till Naturbruksgymnasiet, från Ljusvattnethållet sett, finns ett farthinder.

– Jag hoppas att det även blir ett från Burträskhållet. Det är många som ökar farten när de är på väg ut ur byn, säger Mattias Jonsson.

Trots att det finns en del mindre synpunkter och funderingar, så är budskapet efter vägens färdigställande tydligt.

– Vi är supertacksamma och glada, det måste vi verkligen säga, avslutar Lisa Larsson.

Det blir många lugnade mamma- och pappa- hjärtan.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...