Måndag 25 mars 2019

Västerbottens Mellanbygd

Efterlyser entreprenörer med idéer kring turism

Burträsk har redan en bra grund att stå på när det kommer till miljömedveten matproduktion och kulturmiljöer, men det finns gott om plats för fler klickar på den turistiska paletten. Burträsk Experience efterlyser nu fler entreprenörer med visioner.

BURTRÄSK · Published mar 10, 2019 at 09:20

Camilla Jonsson på Järvtjärns utegrisar och berättaren och konstnären Pär-Erik Wikström är två exempel på entreprenörer som tänkt till ett extra varv under de senaste årens större fokus på turism i Burträsk.

Det var inte minst efter grissläppet förra våren som Camilla och Joel Jonsson insåg att det även fanns turistisk potential i deras miljömedvetna köttproduktion.

– Vi fick en aha-upplevelse när det var 500 personer på grissläppet. Och vilken energi dessa människor kom med! De kom utifrån och det var fantastiskt roligt att höra deras upplevelser, utbrister Camilla Jonsson.

Även Pär-Erik Wikström har tänkt till och gått ned i arbetstid som elevassistent på Edelvik. Berättarvandring och målerikurser i det natursköna Risnäs norr om Burträsket är två upplägg som han tänker sig kunna förfina.

– Det här är något som jag funderat på länge, att göra något utöver att jobba åt andra.

När man ser sig omkring i Burträskbygden finns det redan många entreprenörer med ett turistiskt tänk. Men det finns utrymme för fler, menar Ove Johansson, och nu är rätta tiden att gå från idé till handling.

– Jag uppmanar folk som tycker sig ha en intressant idé att höra av sig till mig som koordinator.

Ett brett utbud av idéer krävs för att hålla Burträsk fräscht och attraktivt i turisternas ögon i framtiden.

– Ja, det är ju viktigt med ständig utveckling, så folk inte känner att ”nu har jag sett det här”, säger Pär-Erik Wikström.

Kreativa samarbeten kan också bli verklighet under kommande år. Kanske man får se Wikströms tavlor hänga i gårdsbutiken i Järvtjärn?

– Här gäller det ju att samverka, säger Wikström.

Det finns i alla fall gott om tankar att spinna vidare på.

– Det är intressant att utveckla bygden. Det är ju därför man bor och verkar här, avslutar Camilla Jonsson.

Medborgarförslag för att mota klimathotet

ROBERTSFORS Förra fredagen höll gruppen Klimat Robertsfors en manifestation utanför kommunhuset då man lämnade ett medborgarförslag på åtgärder för Robertsfors kommun....

Tommy Nilsson sjunger ut

BURTRÄSK Tommy Nilsson, som gör ett stopp i turnén ”Allt som jag känner” och tillsammans med Burträskkören bjuder in till konsert i Burträsk kyrka på fredag kväll.

Krav på åtgärder i arbetsmiljön

ÅNÄSET/BYGDEÅ Arbetsmiljöverket har granskat ett par företag i mellanbygdsområdet och funnit brister som de kräver ska åtgärdas. Rofab i Ånäset och Köksmontören i Bygdeå är de...