Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

En seniordag som gav mersmak

Det var nästan så det knakade lite i fogarna på Emilsalen när kommunala pensionärsrådet nyligen bjöd in till seniordag på Burträskgårdarna. Det var oväntat många som kom för att lyssna till information, prata med utställare och smaka på mat.

BURTRÄSK · Published okt 12, 2018 at 08:15

Seniordagar har arrangerats i Skellefteå de senaste fyra åren, men det här var första gången man sökte sig till ytterområdena. Jörn och Burträsk stod på schemat.

– Vår tanke är att stötta seniorerna och visa vad som finns och vad som är på frammarsch i den värld som man lever i, säger Ewa Larsson, verksamhetsutvecklare på utvecklingsenheten inom äldreomsorgen.

Seniordagen genomfördes samma vecka som Fall int-kampanjen, som uppmärksammar det faktum att Västerbotten har flest fallolyckor i landet bland äldre.

– Kanske är det för att vi är väldigt aktiva i Västerbotten? Det är den positiva synen på det, säger arbetsterapeut Irene Lindahl, som delar ut informationsbroschyrer och ger tips om olika balansövningar.

– Sedan är det viktigt med vardagsträning. En promenad är den billigaste medicinen. Att ha rätt skor är också jätteviktigt, betonade Lindahl.

Fler utställare flankerade utrymmet i Emilsalen, både företag och institutioner från såväl Burträsk och Skellefteå. En av dem är Micke Stiglund, som jobbar som projektledare inom äldreomsorgen, främst inom välfärdsteknik.

Han visar upp ett flertal produkter som kan underlätta för de äldre, bland annat fjärrstyrda elkontakter och olika trygghetskameror.

– Priserna har gått ned så pass mycket på senare tid att det här blivit lite av var mans produkt, säger Stiglund och fortsätter:

– Sådana här produkter är en väldigt billig försäkring om de kan förhindra att till exempel bryta en lårbenshals.

En uppskattad punkt i programmet är när åhörarna bildar kö ut i vestibulen för att provsmaka på mat. Måltidsavdelningen på Burträskgårdarna visar upp sin repertoar, bland annat märktes en proteinrik brownie gjord på bönor.

– Vi har en vision om att vara Norrlands bästa måltidsupplevelse. Vi vill synas och känna oss stolta över det vi gör, säger André Hådén, enhetschef.

– Vi äter ju även med ögonen, så det handlar även om porslin och bestick och att göra måltiden till en upplevelse. Det är ju ofta kring den som vi socialiserar, fortsätter han.

Peder Hansson, som är projektledare på Skellefteå kommun, informerade sedan om det nya äldreboendet som ska byggas i Skellefteå och hur framtidens äldreboenden ska se ut.

Äldreboendet i Skellefteå kommer ha 40 lägenheter per våning, 120 platser totalt och med beräknad inflyttning våren 2021.

– Det här var ju suveränt bra! Intressant att få höra om det nya äldreboendet. Det låter ju nästan som all inclusive, var Ulla-Britt och Tage Malms sammanfattning av dagen.

Dagen avslutades med att Burträskgårdarnas boendechefer, Tina Landström och Hans Lycksam, informerade om sitt arbetssätt.

Efter avrundande kaffe och smörgås skingrades de välinformerade massorna.

– Det var trevligt att de kom hit och informerade och även att de bjöd på mat, konstaterade Maj-Lis Svedberg.

Det här var ju suveränt bra!

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.