Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

En tunn trupp med talang

Burträsk HC är fortsatt det enda ishockeylaget i mellanbygdsområdet. Truppen är relativt tunn, men fullproppad med talang. De inledande matcherna av säsongen 2018/19 har även visat upp en rejäl målglädje.

BURTRÄSK · Published nov 7, 2018 at 12:15

När Mellanbygden besöker Isbjörnen är det dags för fredagsmatiné och klassiskt derby mot Boliden. I avsaknad av Bjurfors och Lövånger är det just dusterna med Boliden som väcker extra mycket känslor.

– Det är alltid ett särskilt derby. Jag hoppas vi kan flytta pucken snabbt idag, annars får vi det jobbigt, konstaterar tränaren Mikael Holmberg.

Lite jobbigt är det redan när lagledaren Lars Berglund fyller i spelarförteckningen. BHC har bara 17 utespelare och 3 målvakter i truppen och den här kvällen är två skadade och två sjuka.

– Så mycket mer bortfall än så tål vi inte, men vi är ett talangfullt lag på de få spelare vi är, säger Holmberg.

Som en lösning på spelarbristen ska den andre Burträsktränaren, Jörgen Wännström, 49, hoppa in som back. En uppgift som, trots många säsonger i Skellefteå AIK, väcker viss nervositet.

– Ja, jag har haft rännskita hela dagen inför det här, avslöjar Wännström.

Laget verkar i alla fall laddat när det är dags för taktiksnack inför matchen.

– Visa glädje när ni gör mål, då kommer de börja gnälla jäkligt snabbt, uppmanar Mikael Holmberg.

Matchen inleds med bra intensitet från båda lagen. Alexander Widerlund gör 1-0 till Burträsk efter 12 minuter. Den gamla klyschan "man är aldrig så sårbar som när man just gjort mål" visar sig stämma när Boliden kvitterar bara 16 sekunder senare.

Men det är egentligen den enda gången i matchen som Boliden har en snabb replik på Burträsks frågor. BHC gör 2-1 innan paus och visar att de behärskar elementet att hitta sidledspass och skott för att överlista målvakten.

I andra perioden blir Boliden rejält ifrånåkta av hemmalaget, som behärskar spelets alla koncept: numerärt överläge, kontringar, grötspel och små kombinationer.

5-1-målet är matchens delikatess. En Bolidenspelare lämnar förvirrat pucken på egen blålinje. Det ger Alexander Widerlund och Emil Andersson chansen att komma i två-mot-ett-läge. Med fem snabba passningar har de zickzackat sig igenom anfallszon och Widerlund kan pricka in pucken i tom bur.

Med 6-1 strax före den andra periodpausen är det ingen diskussion om var poängen kommer att hamna. Lars Berglund står och myser utanför kiosken Björnstugan medan ismaskinen spolar inför tredje akten.

– Vi har ju så puckskickliga backar nu. Vi tar oss ur egen zon på ett uppspel i stället för att vara tillbakapressade i 25 sekunder.

I tredje perioden blir det tydligt att BHC är nöjda med vad man åstadkommit. Kevin Wännström kliver fram med magnifika sidledsförflyttningar och ser till att BFFI bara får med sig 1-1 i tredje perioden, trots bra tryck.

7-2 mot Boliden och tidigare 8-4 mot Medle ger en mål- och poängrik start mot motstånd som BHC hoppas ha bakom sig när platserna till Alltvåan ska fördelas.

– Vi fortsätter på samma bana som under försäsongen, med bra fart och snabba passningar. Kul att de unga vågar ta för sig, säger Mikael Holmberg.

Sonen Anton Holmberg skramlade ihop fem poäng och var framträdande.

– Alla gör en riktigt bra match idag och alla tycks vara i jäkligt bra form.

Och hur gick det för den comebackande veteranen?

– Förutom veteranträning har jag inte spelat på 13 år, men det var kul att jag överlevde, att kroppen höll och att jag fick spela med sönerna, säger Jörgen Wännström.

Det är alltid ett särskilt derby. Jag hoppas vi kan flytta pucken snabbt idag, annars får vi det jobbigt

Burträsk HC - Bolidens FFI 7-2 (2-1, 4-0 1-1)

  • Skott: 30-33 (12-13, 13-10, 5-10)
  • Burträsks mål: Alexander Widerlund 2, "Hoppe" Nordström 2, Alexander Larzon, Anton Holmberg, Kim Widerlund

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...