Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ett riktigt slagskott för hockeyn

En stor publik hade tagit sig till ishallen i Burträsk för att se på hockey, delta i lekar och tävlingar, samt att umgås och fika i det knökfulla kaféet. Och att döma av knattarnas insatser i ”Tre Kronors Hockeyskola” ser tillväxten god ut inom Burträsk HC.

BURTRÄSK · Published mar 5, 2019 at 07:15

Hockeydagen i Burträsk ishall inleddes med hockeyskolans knattematch, följt av en internmatch med ungdomslagen U9/U10.

– De här barnen är ju max 10 år, berättar Marcus Nyström, en av tränarna för U9.

– I den här åldern är det jätteviktigt att samtliga får spela, och alla får dessutom prova på att stå i mål. Vi har två träningar och en match per vecka.

Jämfört med de allra yngsta i ”Tre Kronors Hockeyskola” har de här barnen tagit ett stort steg i sin utveckling, även om kanske inte alla verkar så säkra på sin plats på plan.

– Vi spelar ju bara inom en zon, så de är överallt på isen, skrattar Marcus. De är som myror!

Det märks att en stor del av träningarna läggs på att utveckla skridskoåkningen.

– Ja det stämmer, intygar Marcus. I ”Tre Kronors Hockeyskola” får tränarna ganska ont i ryggen av att lyfta upp alla knattar som trillar omkull…

Den ena matchen avlöste den andra. Det var verkligen en dag fylld av ishockey där spelare i olika åldrar mötte varandra.

Totalt under dagen avgjordes inte mindre än fyra matcher, endast avbrutet av spolning och den småkluriga tävlingen ”Puckkastning”.

Här gällde det att, likt en rinkens motsvarighet till boule, med ett väl avvägt kast placera gummitrissan så nära mittpunkten som möjligt.

– Det var lite kris där ett slag, skrattar Mattias Renström, en av ledarna inom klubben, puckarna tog helt enkelt slut.

Men de löste sig och tävlingen om den signerade hockeyklubban kunde genomföras.

– Det här är sjätte året i rad som vi kör Hockeyns dag här, fortsätter Mattias Renström.

– Vi gör ju det här som en kul grej för alla spelare och ledare i klubben, helt enkelt som ett roligt avslut på säsongen.

Kön till hamburgarna såg ut att vara något kortare jämfört med tidigare år, trots att försäljningen var minst lika stor.

– Jo det stämmer, vi har fått större grillar och bättre kapacitet för varmhållningen, så nu kan vi ge en snabbare service, avslutar André Jonsson, lagledare för BHC U12.

Vi spelar ju bara inom en zon, så de är överallt på isen. De är som myror!

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...