Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Företagare från torn till koja

Efter några års uppehåll har konceptet med UF-företagande gjort comeback på Naturbruksgymnasiet utanför Burträsk. Här byggs ännu inte slott, men däremot älgtorn, bänkar och kojor som väl överensstämmer med skolans profil.

ÅBYN · Published okt 6, 2018 at 01:15

Ulf Forss tog över kursen i entreprenörskap i fjol och med Ung Företagsamhet som en tillsatt ingrediens i år får hela konceptet mer stuns.

– Det var svårt att få verklighetsförankring i fjol. Nu blir det på riktigt då de bland annat får hålla konstituerande styrelsemöte, säger Ulf Forss.

Skolans profil som naturbruksgymnasium blir också tydlig i de olika UF-företagen. Med skog, jakt och djurinriktning erbjuds tjänster som röjning, hundrastning, vedkapning, stallstädning och timring.

Men en del produkter blir det också. Ett av skolans UF-företag, som består av Li Nolin, Simon Jakobsson, Christoffer Åström och Vincent Divert, har specialiserat sig på att bygga och sälja älgtorn.

– Idén kom redan i ettan, när vi byggde älgtorn åt skolan, förklarar Vincent Divert.

Erbjudandena förmedlas via sociala medier och har fått bra spridning. Förfrågningarna har snabbt gått "utanför boxen".

– Vi har fått en beställning på tio ihopvikbara älgtorn, men har även blivit tillfrågade om vi kan bygga hundkojor, katthus och till och med en hel lekplats, säger Simon Jakobsson.

– Men för lekplatsen blev vi erbjudna 2 000 kronor under materialkostnaderna, så det var inte värt det, säger Vincent Divert.

Älgtornen tycks vara den säkraste affärsidén.

– De kommer nog alltid att behövas. Älgtorn slits ju och byts ut eftersom, konstaterar Li Nolin.

Rollerna i UF-företaget har fördelats utifrån personliga egenskaper.

– Simon är bra på att övertyga folk, så han håller i marknadsföringen. Li är strukturerad med båda fötterna på jorden och sköter ekonomin, förklarar Vincent Divert.

Och rätt god ekonomi kan det bli genom UF-företagande, som har vissa lättnader i skatter och avgifter.

– Ja, vi får ju se hur det har gått till våren, men en del kommer att tjäna ordentliga pengar, säger Ulf Forss.

– Just nu har vi ett gäng som är iväg och kollar på en skogtrakt som ska röjas, så det känns skitkul!

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.