Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Företagare från torn till koja

Efter några års uppehåll har konceptet med UF-företagande gjort comeback på Naturbruksgymnasiet utanför Burträsk. Här byggs ännu inte slott, men däremot älgtorn, bänkar och kojor som väl överensstämmer med skolans profil.

ÅBYN · Published okt 6, 2018 at 01:15

Ulf Forss tog över kursen i entreprenörskap i fjol och med Ung Företagsamhet som en tillsatt ingrediens i år får hela konceptet mer stuns.

– Det var svårt att få verklighetsförankring i fjol. Nu blir det på riktigt då de bland annat får hålla konstituerande styrelsemöte, säger Ulf Forss.

Skolans profil som naturbruksgymnasium blir också tydlig i de olika UF-företagen. Med skog, jakt och djurinriktning erbjuds tjänster som röjning, hundrastning, vedkapning, stallstädning och timring.

Men en del produkter blir det också. Ett av skolans UF-företag, som består av Li Nolin, Simon Jakobsson, Christoffer Åström och Vincent Divert, har specialiserat sig på att bygga och sälja älgtorn.

– Idén kom redan i ettan, när vi byggde älgtorn åt skolan, förklarar Vincent Divert.

Erbjudandena förmedlas via sociala medier och har fått bra spridning. Förfrågningarna har snabbt gått "utanför boxen".

– Vi har fått en beställning på tio ihopvikbara älgtorn, men har även blivit tillfrågade om vi kan bygga hundkojor, katthus och till och med en hel lekplats, säger Simon Jakobsson.

– Men för lekplatsen blev vi erbjudna 2 000 kronor under materialkostnaderna, så det var inte värt det, säger Vincent Divert.

Älgtornen tycks vara den säkraste affärsidén.

– De kommer nog alltid att behövas. Älgtorn slits ju och byts ut eftersom, konstaterar Li Nolin.

Rollerna i UF-företaget har fördelats utifrån personliga egenskaper.

– Simon är bra på att övertyga folk, så han håller i marknadsföringen. Li är strukturerad med båda fötterna på jorden och sköter ekonomin, förklarar Vincent Divert.

Och rätt god ekonomi kan det bli genom UF-företagande, som har vissa lättnader i skatter och avgifter.

– Ja, vi får ju se hur det har gått till våren, men en del kommer att tjäna ordentliga pengar, säger Ulf Forss.

– Just nu har vi ett gäng som är iväg och kollar på en skogtrakt som ska röjas, så det känns skitkul!

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...