Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Förskolan fokusfråga för Katarina

Hon gick i små skolor under hela uppväxten och är nu förskollärare på en friskola. Förskola, valfrihet och landsbygd är därmed givna fokusfrågor när Katarina Larsson från Burträsk kandiderar till kommunfullmäktige och landsting för Centerpartiet i höstens val.

BURTRÄSK · Published aug 22, 2018 at 12:30

Det hela började med en debatt mellan Helena Lindahl och Jonas Sjöstedt på Edelviks folkhögskola. Bland åhörarna satt Katarina Larsson, som tog intryck.

– Vi fick mycket tid med dem och möjlighet att ställa frågor. När jag sedan läste på kändes det som att Centerpartiet jobbade med frågorna jag letade efter, så det kändes helt rätt, säger Katarina Larsson.

2013 blev hon medlem i partiet och två år senare blev hon tillfrågad om att sitta med i gymnasienämnden. Det blev en kul och utmanande uppgift.

– Men också frustrerande, när man tycker på ett sätt och de andra inte förstår. Ofta har vi samma slutmål, men vägarna dit är olika.

Uppdraget i nämnden gav mersmak och nu går Katarina alltså all-in genom att kandidera till kommunfullmäktige och landstinget. Hennes tre huvudfrågor är förskola, valfrihet och landsbygd och hon menar att hon på sätt och vis fyller en lucka.

– Centern kanske inte har en lika tydlig skolpolitik lokalt, så jag tänkte att jag kunde påverka i de frågorna, säger Katarina Larsson.

Just fokuset på skola och förskola kan man dels förklara med att hon jobbar på förskolan på Bodbysunds miljöskola, men dels också för att hon under uppväxten betade av i princip alla små skolor i Burträskområdet.

Låg- och mellanstadiet gick hon på samma skola där hon nu jobbar; högstadiet på Björnåkerskolan i Burträsk; gymnasiet på Naturbruks i Åbyn och sedan Edelviks folkhögskola, där det politiska intresset vaknade.

– Jag är otroligt nöjd med min skolgång. Jag hade roligt och minns det som en bra tid.

Lärarstudierna i Umeå hade mer prägeln av "ett nödvändigt ont".

– Jag hade ju typ panik när jag gick på universitetet, skrattar Katarina.

Valfrihet i skolan är därmed viktigt för Larsson, som tycker att det ska finnas möjlighet att gå i en liten skola på landsbygden, eller en stor skola i stan.

– Det ska kunna finnas både skola och förskola utanför tätorterna. Man ska våga satsa om det finns underlag.

Just nu läser Katarina Larsson in sig i frågorna och fortsätter forma sig egen politiska identitet. Hon har två kvinnliga partiföreträdare som personliga förebilder: Helena Lindahl och Annie Lööf.

– De är trevliga och jordnära. Man kan slänga iväg ett personligt meddelande på Instagram, och man får svar. På så sätt är Annie och Helena ganska lika.

Familjesituationen blir lite särskild i höst, då såväl Katarina som hennes make Günther kandiderar, i hans fall för Liberalerna.

– Det är fullt upp och vi byter av varandra. Därför ses vi inte så ofta och det är ju en nackdel, säger Katarina.

Skellefteås långa sammanträden i kommunfullmäktige, som ibland kan pågå från morgon till sen kväll, oroar till viss del. Avsaknaden av OB-förskola är ett problem.

– Det är viktigt att kunna sitta i KF i ett demokratiskt samhälle, men samtidigt finns det många inom vården som brottas med det problemet varje dag, året runt.

– En utbyggd OB-förskola i ytterområdena skulle gynna även politiker, men det är inte bara vi som ska ha tillgång till det.

Katarina, som har fisket med sig från barndomen, får nu agna om och ägna sig åt röstfiske.

– Jag är inte van att kampanja för mitt namn, men det är många inom förskolan som peppar mig och då känns det viktigt att driva frågorna.

– Det är ju svårare att få andra att debattera för sin sak än att göra det själv, konstaterar Katarina Larsson.

Självförtroendet verkar gott, nu när bara slutspurten är kvar fram till valdagen, som Katarina tror hon kommer minnas med glädje.

– Jag kommer att minnas det som något jättekul och jag skulle bli så förvånad om det inte går toppen!

Katarina Larsson

Ålder: 30

Familj: maken Günther och barnen Millie, 6 år, och Dio 2,5 år.

Det kan INTE politiken förändra: "Nej, jag kan inte komma på något. Det känns som om politiken påverkar allt i slutändan".

Om du var en plats eller ett landmärke i Burträsk, vilket skulle du vara och varför?: "Då skulle jag vara Bureälvens mynning i Bodbysund, för där finns både strömmande och lugnare vatten. När jag står där och tittar ut finns bara möjligheter".

Favoritplats för fiske: Det är i Finnfors, där vi hade stuga under barndomen, för där får jag alltid fisk!

Min första motion i kommunfullmäktige var: "En som jag lämnat in handlar om barngruppsstorleken efter Skolverkets rekommendation. Den hinner jag förhoppningsvis driva själv när jag kommer in i KF".

2

politiska förebilder för Katarina Larsson är Helena Lindahl och Annie Lööf.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...