Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Förvånande tjärn kan bli en ny fluga

Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde innehåller ett stort antal vatten. Bland dessa finns Vittjärnen, en något överraskande tjärn som helt är avsedd för flugfiske efter öring.

GORKUTRÄSK · Published aug 14, 2019 at 12:15

När man gör en översikt av vattnen i Stora Bygdeträskets FVO är det lätt att likt Nils Ferlin konstatera "Jag kan icke räkna dem alla". Men en destination som sticker ut är i alla fall Vittjärnen, mitt mellan Gorkuträsk och Granöträsk.

En detalj som förvånar är att vattnet är så pass klart.

– Jag förstår det inte. Det är obegripligt att det är så fint vatten i en surmyr. Det måste vara en källåder som kommer upp här, tror Rolf Hedquist, som passar på att träna flugfiske med barnbarnet Pelle Bruhn.

Tjärnen innehöll tidigare bara abborre och under fjolåret togs det upp tusentals små tusenbröder med mjärde och öring planterades in. Förhoppningen är att öringen kan växa till sig så pass att de kan ha abborrarna som tilltugg. En kost som gärna får kompletteras med fiskeflugor.

– Vi har tänkt ha den exklusivt för flugfiske, annars tömmer man den snabbt. De hugger bra, säger Rolf Hedquist och det flitiga vakandet understryker hans ord.

Det är ganska glest mellan träden, vilket ytterligare gör tjärnen lämpad för nybörjare med flugspöt, som kanske svingar grejorna för allra första gången.

– Det här blir ett bra komplement under tiden som Sikån och Risån är avstängt för fiske, säger Hedquist.

Vittjärnen till trots; det är gäddan som är det stora dragplåstret i fiskevårdsområdet.

– Gäddfisket är vår stora grej, med folk som kommer från hela Europa. Men Vittjärnen är det enda exklusiva vattnet för flugfiske. Kul att kunna erbjuda det! säger Rolf Heduist med eftertryck.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.