Måndag 24 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Förvånande tjärn kan bli en ny fluga

Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde innehåller ett stort antal vatten. Bland dessa finns Vittjärnen, en något överraskande tjärn som helt är avsedd för flugfiske efter öring.

GORKUTRÄSK · Published aug 14, 2019 at 12:15

När man gör en översikt av vattnen i Stora Bygdeträskets FVO är det lätt att likt Nils Ferlin konstatera "Jag kan icke räkna dem alla". Men en destination som sticker ut är i alla fall Vittjärnen, mitt mellan Gorkuträsk och Granöträsk.

En detalj som förvånar är att vattnet är så pass klart.

– Jag förstår det inte. Det är obegripligt att det är så fint vatten i en surmyr. Det måste vara en källåder som kommer upp här, tror Rolf Hedquist, som passar på att träna flugfiske med barnbarnet Pelle Bruhn.

Tjärnen innehöll tidigare bara abborre och under fjolåret togs det upp tusentals små tusenbröder med mjärde och öring planterades in. Förhoppningen är att öringen kan växa till sig så pass att de kan ha abborrarna som tilltugg. En kost som gärna får kompletteras med fiskeflugor.

– Vi har tänkt ha den exklusivt för flugfiske, annars tömmer man den snabbt. De hugger bra, säger Rolf Hedquist och det flitiga vakandet understryker hans ord.

Det är ganska glest mellan träden, vilket ytterligare gör tjärnen lämpad för nybörjare med flugspöt, som kanske svingar grejorna för allra första gången.

– Det här blir ett bra komplement under tiden som Sikån och Risån är avstängt för fiske, säger Hedquist.

Vittjärnen till trots; det är gäddan som är det stora dragplåstret i fiskevårdsområdet.

– Gäddfisket är vår stora grej, med folk som kommer från hela Europa. Men Vittjärnen är det enda exklusiva vattnet för flugfiske. Kul att kunna erbjuda det! säger Rolf Heduist med eftertryck.

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...

Fest för de nyinflyttade

LJUSVATTNET De som flyttar in och föryngrar en by är viktiga. Det vet man i Ljusvattnet, som lördagen den 15 februari bjöd in till inflyttarfest med mat, nöje och information.

Våldsdrama i Burträsk

BURTRÄSK På kvällen den 11 februari kallades polisen till en fastighet i Burträsk. Två svårt skadade män påträffades och fördes i ambulans till Skellefteå lasarett för vård....

Moen: ”För fel har ni tänkt”

LJUSVATTNET ”Feltänk”, menar Helena Moen, boende i Ljusvattnet, som skrev ett brev till kommunen.