Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Fotbollen banade väg till college i staterna

För sex år sedan skrev Mellanbygden om Josefin Hedström och William Schönfeldt, som som skulle plugga och spela fotboll på college i USA. William är nu klar med sin utbildning och systern Alice har bara ett halvår kvar i New York.

BURTRÄSK · Published jul 26, 2018 at 07:15

Josefin Hedström är kvar i USA ytterligare ett år, men syskonen Alice och William Schönfeldt är hemma i Burträsk och jobbar i den svenska sommarvärmen. Snart har båda en amerikansk collegeutbildning bakom sig.

Det var William som tog steget först, men under sitt sista år bytte han college så att båda pluggade på Long Island, bara 30 minuter ifrån varandra.

Båda har pluggat på ett fotbollsstipendium och haft ledande roller i sina lag. Antagna blev de genom att skicka in videosekvenser från fotbollsplanen, som föll tränarna i smaken. Man bör hålla bra klass för att stipendiet ska bli så förmånligt som möjligt.

– För att få bra scholarship bör man ha bra division 3-klass, säger William Schönfeldt.

– Ja, för att få spela direkt är det bra om man spelar i ettan, bekräftar Alice Schönfeldt.

Att universiteten mäter krafterna med varandra sportsligt är en stor del av den amerikanska collegekulturen och varje college kan ha skollag i ett 15-tal sporter. Tävlandet börjar lokalt, ”conference”, går sedan upp på regional nivå och slutligen finalspel nationellt.

Alice inledde sitt första år med en tråkig fotskada, men därefter har det bara gått uppåt.

– Vår skola har aldrig vunnit så mycket som det gångna året. En match till och vi hade varit i finalspel.

Sett till utbildningen bjuder college på USA breda kurser. Vill man specialisera sig bör man vidareutbilda sig i Sverige.

Det samhälle som Alice och William har mött kan sammanfattas med ”öppna människor, stängda grindar”.

– Det är ingen som är ute och promenerar, som att ”gå runt sundet” i Burträsk. Och så tar de bilen överallt, säger William.

– Däremot är folk väldigt öppna och sätter sig bredvid en på tunnelbanan. Man blir nästan chockad först, men sedan blir det kul att prata med så många människor, fyller Alice i.

Och till de som överväger att göra samma resa har de ett tydligt råd:

– Tveka inte, åk bara! Det är det bästa vi har gjort och man växer så sjukt mycket som människa, säger de entusiastiskt.

Alice och William Schönfeldt

Ålder: 23 respektive 25 år

Utbildning: Bachelor i psykologi 2015-2018 på LIU Post, Long Island / Företagsekonomi 2012-2016 på Young Harris, Georgia och Adelphi, Long Island

Nuvarande fotbollsklubb: Morön BK (div 1 damer) respektive Skellefteå FF (div 1 herrar)

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.