Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Full snurr på Navet

Varannan onsdag invaderas lokalen Storstugan på Navet i Burträsk av ett 30-tal dansglada seniorer. Man dansar i två pass. Då dansarnas ålder är mellan 64-94 år lyser buggen med sin frånvaro, här är det styrdans som gäller.

Burträsk · Published nov 9, 2018 at 08:15

Dansgolvet är nypreparerat med en blandning av ”Dansglid” och kaffepulver. Lokalens belysning är reducerad till en intim nivå och smäktande medryckande dansmusik hörs ur de stora högtalarna. Nu skall det bjudas upp till dans!

– Det här med dansgolvets glid är jätteviktigt, det gäller att finna den perfekta balansen mellan glid och fäste för att de dansande paren skall trivas. Det får varken vara för strävt eller för halt, säger Åke Edström, en av eldsjälarna bakom motionsdanserna på Navet.

Motionsdansen på Navet är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och ”Må bra-gruppen” i Burträsk. Man dansar varannan onsdag sju till åtta gånger på hösten och lika ofta på våren.

– Jag är här nästan varje gång, säger Maj-Lis Svedberg. Dansen är en härlig form av motion och balansträning intygar Maj-Lis, som även vill framhålla den sociala biten som en viktig del.

Före paus är det ”Herrarnas” medan damerna får vänta med att bjuda upp tills efter fikapausen. En som då sitter och hoppas på att bli uppbjuden är 85-årige Sigvard Lindgren, som har dansat konstant sedan han gjorde lumpen.

– Visst finns det andra motionsformer som säkert är bra, säger Sigvard, men inte alls lika roliga. Med dansen håller man igång sig, säger Sigvard och hinner knappt dricka ur sin kaffemugg innan han omedelbart blir uppbjuden.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...