Måndag 20 augusti 2018

Västerbottens Mellanbygd

Fyraåringen fixar maten

Saluhallen i Burträsk firade nyligen fyra år. Nu står de inför sommarens stora utmaning. De har fått uppdraget att fixa en meny med lokal prägel till Burträsksvängen i juli.

Burträsk · Published maj 30, 2018 at 11:15

Det var ett fint jubileumsväder när Ida Wiksten och Sture Andersson tog emot kunderna på saluhallen under fyraårsfirandet.

– Vi var en föregångare när vi startade och jag tror faktiskt att vi fortfarande är ganska unika, säger Sture Andersson och syftar på upplägget som ekonomisk förening, som innebär att medlemmarna täcker upp för varandra genom att turas om att stå i butiken.

Den här sommaren ska saluhallen även täcka upp för en annan aktör – Burträsksvängen. Sture Andersson hade väckt idén om att saluhallen skulle göra ett arrangemang på byn. ”Svängens” programansvarige Hans-Ove Forssell hörde förslaget och i november föreslog han att saluhallen skulle stå för maten på Burträsksvängen, som arrangörerna haft i egen regi den senaste två åren.

– Vi stod i ett vägskäl. Maten ger bra ekonomi, men jag blir fast i det praktiska och arrangemangsbiten blir lidande. Jag tror att saluhallen behöver ett till skyltfönster och att båda sidor tjänar på detta, säger Forssell.

Mikael Olofsson, ordförande för saluhallen, tände också på idén.

– När vi fick frågan kändes det som hand i handske. De står för kulturen och vi står för maten.

Samtidigt blir det en utmaning för saluhallen. Vilka råvaror finns i frysarna i slutet av juli? Hur är utbudet med lokala grönsaker?

– Det här blir ett testår och just nu klurar vi på hur vi ska klara av det. Det blir väldigt spännande i alla fall, säger Annika Lundström.

Tack vare samarbetet med maten hoppas arrangörerna kunna locka ett klientel som aldrig tidigare gått på Burträsksvängen.