Lördag 23 oktober 2021

Västerbottens Mellanbygd

Greta Eliasson från Forsliden, Burträsk, fyller 104 år i dag, den 2 maj. Foto: MORGAN BOHMAN

Greta still going strong – fyller 104

Burträsks äldsta invånare har gjort det igen – fyllt år, alltså. Fullt vaccinerade Greta Eliasson kritar i dag, 2 maj, in sitt 104:e streck i kalendern och ser fram emot en ny sommar i solen.

BURTRÄSK · Published maj 2, 2021 at 12:10

Mellanbygden träffade Greta Eliasson, uppvuxen i en barnaskara om tio i Forsliden, för två år sedan. Då fyllde hon 102 år. På grund av coronapandemin känns det som en evighet sedan, men när Greta nu fyller 104 år känns mycket fortfarande sig likt.

– Det känns bra när man bli gammal, konstaterar Greta Eliasson, som ibland fått kommentaren att hon "inte är så bra på svenska".

– Men det är ju för att jag pratar mer bondska. "Harre ji!", säger Greta och skrattar.

Som för alla andra har det varit ett jobbigt år med mycket isolering för Greta, som dock är sportintresserad. Med radio och TV kan man således ta sig ganska långt.

Men under veckan har Greta, som nu blivit fullt vaccinerad, äntligen kunnat ta en runda där hon köpt kläder, blommor och livsmedel.

– Och så träffade jag danskavaljeren Leif Karlsson, som jag dansade med när jag fyllde 100, påpekar Greta Eliasson.

Greta är tillräckligt gammal för att ha varit med när spanska sjukan drog över världen i slutet av 1910-talet, men hon jämför det senaste året med 1930-talet, då hela familjen drabbades hårt av scharlakansfeber.

– Det känns så skönt att ha gjort bort det här, säger hon och syftar på de två vaccindoserna.

För att sätta sin ålder i perspektiv betonar Greta att förr var det ovanligt att bli 80 år. Redan när man blev 50 fick man en käpp eller krycka, som skulle signalera att man nått en aktningsvärd ålder.

– 80 då var ju som 100 nu, utbrister hon.

Förr var det inte heller så utbrett med äldreboenden, utan de äldre fick bo kvar på gården och hjälpa till med hemmanet så länge de orkade. Hemmansägaren skulle se till att den gamle fick vissa bestämda ransoner med livsmedel.

Under 104-årsdagen väntar sig Greta ett och annat telefonsamtal.

– Och tänk att man skulle få ha målade naglar som 104-åring! utbrister hon glatt och tillägger:

– Jag vill tacka alla som gratulerat mig på födelsedagen!

Och vad ser du när du blickar in på ditt 105:e levnadsår?

– Haha! Nämen, jag har levt så länge att nu får det räcka, säger Greta Eliasson och ler.

– Men det vet du ju inte, säger Inga-Lill Skogman från hemtjänsten.

– Alla mina kompisar och jämlikar är ju borta. Men en sommar där jag kan sitta ute, det gör ju mycket, säger Greta Eliasson, som verkar få en plats i solen även 2021 – 104 år efter sin födelse.

Fler nyheter från Burträsk och mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

Skador på förskoletak kostar 650 000 kronor

ÖVERKLINTEN Det läcker in vatten genom plåttaket på förskolan i Överklinten. Kommunen tror att skadorna har uppstått i samband med snöskottning och vill avsätta 651 500 kronor...

Handelsbanken stänger i Robertsfors

ROBERTSFORS Handelsbankens kontor i Robertsfors kommer att stängas. Bankkunderna hänvisas till Handelsbankens Umeå City efter att kontoret stängs i början av nästa år.

Fler brandmän behövs nu

Burträsk Bristen på deltidsbrandmän har länge varit omtalat. Nu vill räddningsstyrkan i Burträsk få in nya brandmän som kan rycka ut under jourtid. Men hur går man till väga för...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport