Söndag 17 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Greta Thunberg i blyerts blev såld på Navet i Burträsk

Än en gång välkomnades besökarna av ljuv musik, härligt doftande kaffe och helt oemotståndligt hembakt fika när Vuxenskolans Konstgrupp bjöd in till vernissage på Navet i Burträsk. Och denna gång lättade burträskarna på börsen då ett flertal verk fick nya ägare.

BURTRÄSK · Published nov 7, 2019 at 12:15

Ett hundratal besökare kom till Navet i allhelgonahelgen, för att traditionsenligt besöka Konstgruppens utställning.

– Den här gruppen har ju funnits i en 15-20 år, och det är en gammal tradition att vi har den här utställningen i allhelgonahelgen, säger Helena Lindgren, en av utställarna.

Gruppen består av åtta damer och en herre, och utav dem var sex medlemmar representerade på utställningen. De var; Elin Backman, Mona Boström-Lindqvist, Barbro Burström, Helena Lindgren, Gun Lundström och Åsa Lundström.

De nio medlemmarna i gruppen träffas under tre timmar en kväll i veckan i form av en ”kompiscirkel”, alltså en studiecirkel utan ledare. Man har ett eget rum på Navet där man fikar och skapar sina verk tillsammans.

Att gruppen skapar tillsammans innebär också att man hjälper och inspirerar varandra vid behov.

Hjälpsamheten är även högst påtaglig vid hängningen av tavlorna. Då tar de hjälp av de medlemmarna som kan mest om de regler som gäller för en utställning. Och när gruppen väl bestämt hur och var tavlorna skall hängas, hjälps man åt med det praktiska.

– Första gången jag var med på utställningen var jag jättenervös, säger Helena Lindgren, men nu har det blivit en helg som vi alla längtar efter.

Priserna på de utställda verken varierar denna gång från 175 kronor till 1 200 kronor. De båda tavlorna som kunde köpas för 175 kronor, hade bägge målats av Åsa Lundström.

– De är ju så små, säger Åsa med ett skratt, de tog inte så lång tid att måla.

Men priset bestäms även av andra faktorer.

– Ja i bland sätter man ett lite högre pris på sina tavlor, för att man egentligen vill ha dom kvar själv, förklarar Helena Lindgren.

En av de sålda tavlorna var ett porträtt av en världskänd svensk miljödebattör.

– Jag tycker det är häftigt det hon gör, säger Elin Backman, som just fått sälja sitt porträtt av Greta Thunberg.

För besökaren Eva Holmgren har det blivit en tradition att besöka konstutställningen på Navet varje år.

– Men jag har inte köpt någonting, för i vår generation är det smockfullt både på väggarna och under sängar och i förråd och lite varstans, säger Eva och får skrattande medhåll från två väninnor som nickar igenkännande.

Hade 61 bilar på tomten – hotas av vite på 80 000

MELLANBYGDEN En fastighetsägare i mellanbygden hotas av ett vite på 80 000 kronor om han inte städar bort skrotbilar från gården. Vid miljöinspektörernas besök hade...

Sabuni synade skogsindustrin

TALLTRÄSK Vilken roll har gruv- och skogsindustrin i ett hållbart samhälle? Det var huvudfrågan när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under vecka 45 gjorde två nedslag med...