Fredag 17 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Greta Thunberg i blyerts blev såld på Navet i Burträsk

Än en gång välkomnades besökarna av ljuv musik, härligt doftande kaffe och helt oemotståndligt hembakt fika när Vuxenskolans Konstgrupp bjöd in till vernissage på Navet i Burträsk. Och denna gång lättade burträskarna på börsen då ett flertal verk fick nya ägare.

BURTRÄSK · Published nov 7, 2019 at 12:15

Ett hundratal besökare kom till Navet i allhelgonahelgen, för att traditionsenligt besöka Konstgruppens utställning.

– Den här gruppen har ju funnits i en 15-20 år, och det är en gammal tradition att vi har den här utställningen i allhelgonahelgen, säger Helena Lindgren, en av utställarna.

Gruppen består av åtta damer och en herre, och utav dem var sex medlemmar representerade på utställningen. De var; Elin Backman, Mona Boström-Lindqvist, Barbro Burström, Helena Lindgren, Gun Lundström och Åsa Lundström.

De nio medlemmarna i gruppen träffas under tre timmar en kväll i veckan i form av en ”kompiscirkel”, alltså en studiecirkel utan ledare. Man har ett eget rum på Navet där man fikar och skapar sina verk tillsammans.

Att gruppen skapar tillsammans innebär också att man hjälper och inspirerar varandra vid behov.

Hjälpsamheten är även högst påtaglig vid hängningen av tavlorna. Då tar de hjälp av de medlemmarna som kan mest om de regler som gäller för en utställning. Och när gruppen väl bestämt hur och var tavlorna skall hängas, hjälps man åt med det praktiska.

– Första gången jag var med på utställningen var jag jättenervös, säger Helena Lindgren, men nu har det blivit en helg som vi alla längtar efter.

Priserna på de utställda verken varierar denna gång från 175 kronor till 1 200 kronor. De båda tavlorna som kunde köpas för 175 kronor, hade bägge målats av Åsa Lundström.

– De är ju så små, säger Åsa med ett skratt, de tog inte så lång tid att måla.

Men priset bestäms även av andra faktorer.

– Ja i bland sätter man ett lite högre pris på sina tavlor, för att man egentligen vill ha dom kvar själv, förklarar Helena Lindgren.

En av de sålda tavlorna var ett porträtt av en världskänd svensk miljödebattör.

– Jag tycker det är häftigt det hon gör, säger Elin Backman, som just fått sälja sitt porträtt av Greta Thunberg.

För besökaren Eva Holmgren har det blivit en tradition att besöka konstutställningen på Navet varje år.

– Men jag har inte köpt någonting, för i vår generation är det smockfullt både på väggarna och under sängar och i förråd och lite varstans, säger Eva och får skrattande medhåll från två väninnor som nickar igenkännande.

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Bra start för nygammalt slakteri

NEDRE ÅBYN Burträskbygden har sedan den 12 juli åter ett lokalt slakteri i drift. Konceptet med återtagsslakteri har fallit väl ut och med tiden hoppas man att kundunderlaget...

Ökad risk för svaga isar

MELLANBYGDEN Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på. – Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag...

Superlokal bredbandsleverantör

GUMBODA Flera tjänsteleverantörer har nu börjat leverera internet i Robertsfors stadsnät. En av dem är riktigt lokal och finns i Gumboda.