Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Här skor man sig på ett kvarncafé

P-platserna utanför Skråmträsk Kvarn och den närliggande skotillverkaren Skråmträsk Sko vittnar om besöksmålens popularitet. Och en strid ström av människor som passerar över vägen tyder på att flertalet av besökarna fikar efter både kaffe och skor.

Skråmträsk · Published aug 21, 2018 at 12:15

Det välbesökta sommarcaféet, som i år hade öppet till den 19 augusti, är ett KRAV-certifierat café i genuin och nyligen restaurerad kvarnmiljö. Förutom fika erbjuds även enklare maträtter som paj, sallad och pannkakor.

– Allt vi använder, med något enstaka undantag, är ekologiska eller kravmärkta råvaror. Vi bakar och tillagar allt själva och vi bakar även vissa sorter utan ägg, mjölk, gluten och vanligt socker, berättar Asta Hellgren, som tillsammans med maken Erik är delägare till både caféet och Skråmträsk Sko.

Men här på Skråmträsk Kvarn är det inte bara din fysiska lekamen som får sin spis, även själen får rejält tilltagna portioner.

– I sommar har vi haft fyra olika utställningar, både konst och fotografi. Utställningarna är oftast två veckor långa och de allra flesta verken är till salu. Dessutom har vi ju ett omfattande evenemangsprogram med bland annat koncerter, allsång och teaterföreställningar.

Stärkta av fikat är det många besökare som tar den korta promenaden till Skråmträsk Sko.

Här har man sedan 1989 tillverkat rejäla läderskor för vardagsbruk, och i dag erbjuds ett tiotal olika skomodeller, alla med det gemensamt att de tillverkas för hand.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.