Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Här skor man sig på ett kvarncafé

P-platserna utanför Skråmträsk Kvarn och den närliggande skotillverkaren Skråmträsk Sko vittnar om besöksmålens popularitet. Och en strid ström av människor som passerar över vägen tyder på att flertalet av besökarna fikar efter både kaffe och skor.

Skråmträsk · Published aug 21, 2018 at 12:15

Det välbesökta sommarcaféet, som i år hade öppet till den 19 augusti, är ett KRAV-certifierat café i genuin och nyligen restaurerad kvarnmiljö. Förutom fika erbjuds även enklare maträtter som paj, sallad och pannkakor.

– Allt vi använder, med något enstaka undantag, är ekologiska eller kravmärkta råvaror. Vi bakar och tillagar allt själva och vi bakar även vissa sorter utan ägg, mjölk, gluten och vanligt socker, berättar Asta Hellgren, som tillsammans med maken Erik är delägare till både caféet och Skråmträsk Sko.

Men här på Skråmträsk Kvarn är det inte bara din fysiska lekamen som får sin spis, även själen får rejält tilltagna portioner.

– I sommar har vi haft fyra olika utställningar, både konst och fotografi. Utställningarna är oftast två veckor långa och de allra flesta verken är till salu. Dessutom har vi ju ett omfattande evenemangsprogram med bland annat koncerter, allsång och teaterföreställningar.

Stärkta av fikat är det många besökare som tar den korta promenaden till Skråmträsk Sko.

Här har man sedan 1989 tillverkat rejäla läderskor för vardagsbruk, och i dag erbjuds ett tiotal olika skomodeller, alla med det gemensamt att de tillverkas för hand.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...