Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

I skuggan av en gammal skolkoloss

När skolbarnen flyttade in i det nya glesbygdscentrat 1983 blev Kalvträsks gamla skola överflödig, men byn vände den aldrig ryggen. Varje vår samlas byborna för att göra den 100-åriga kolossen hemtrevlig inför sommaren.

KALVTRÄSK · Published jun 9, 2018 at 07:00

"Gammskola" byggdes på 1910-talet och blev en samlingspunkt för skolbarnen i de omkringliggande byarna. Men en bit in på 80-talet hade den spelat ut sin roll och byn övertog driften från kommunen.

Det skickades runt en idélåda i byn och det kom en mängd förslag om vad byggnaden skulle användas till. Samlingslokal? Ungdomsgård? Upprustning och uthyrning?

I slutänden vann det sistnämnda förslaget. Skolan har renoverats i omgångar och dess två lägenheter hyrs ut till bland annat turister och skogsarbetare.

Margit Borgström var bland de sista som gick i skolan här. På den tiden var de endast åtta elever fördelade över årskurserna 1-6. Hon har nyss tagit över rollen som byaföreningens ordförande och ser värdet i att "gammskola" får leva vidare.

– Det är ju en kulturell byggnad. Det vore som att ta bort gravstenar på kyrkogården om skolan revs.

Varje år i mitten av maj gör byborna ett par arbetsaftnar för att få skolan presentabel inför en ny sommar. Det krattas, städas och putsas fönster. En som slipper delegeringsansvaret, efter 35 år som byaföreningens ordförande, är Owe Söderström.

– Jag hoppas vi kan fortsätta hålla i gång det här huset, som i grund och botten är en fantastisk byggnad.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...