Tisdag 21 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Inventeringen startar året

Solen kravlar sig upp bakom Vitberget och nyårströtta bybor kravlar sig till butiken på 2020:s första dag. Det är dags för den årliga inventeringen på Kalvträsk Handel.

KALVTRÄSK · Published jan 4, 2020 at 11:15

Stora butiker har ett sjå när lagret ska inventeras och det är vanligt att idrottsföreningar och liknande anlitas för att hjälpa till med hyllornas matematik.

Men på Kalvträsk Handel är man beroende av medlemmarnas ideella insats. Städningen sköts på ett veckovis rullande schema och även inventeringen är en tradition klockan 10 på nyårsdagen.

Denna morgon är det tio tappra medlemmar som tar tag i sysslorna. Rimligtvis kommer det bli svårt att utmana rekordet från 2018, då hela proceduren var avklarad på 73 minuter.

Alla tar en inventeringslista och delar upp sig i par eller individuellt. Sedan är det bara att börja beta av hyllorna och butikens ungefär 1 800 artiklar.

En pålitlig duo på inventeringarna är Owe Söderström och Åke Westberg. Endast en gång har de missat traditionen.

– Men det var på grund av obefintlig annonsering. Min ståndpunkt är att man ska värna om affären och ställa upp så mycket man kan, för alternativet är värre, betonar Åke Westberg.

Listorna fylls i god takt och då och då hörs blippet från kassan när någon dubbelkollar en prisuppgift. Någon minut innan 12.30 är det klart och insatsen kan avslutas med fika på gubbdagis.

Fred Lindgren kom in en stund efter att startskottet hade gått.

– Jag var helt bortkopplad och var ute och sprang på annat håll, men det blev ju klart till slut.

Men hur är det då att starta det nya året med lite matematisk gymnastik?

– Det är som alla andra år. Det går bra och ju fler vi är, desto fortare går det, säger Margit Borgström.

– Det är ju rätt mycket som ska räknas ändå, fyller Karin Bergström i.

Men inventeringen är klar för 2020. Nu är det bara ett år kvar till nästa gång...

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Bra start för nygammalt slakteri

NEDRE ÅBYN Burträskbygden har sedan den 12 juli åter ett lokalt slakteri i drift. Konceptet med återtagsslakteri har fallit väl ut och med tiden hoppas man att kundunderlaget...