Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jörgen guide till humorn

Nyligen testade Burträsk värdshus ett nytt grepp. Via personliga kontakter hade ägaren Milad Rad anlitat ståuppkomikern Jörgen Sjöberg, som guidade gästerna genom en humoristisk fredagskväll.

BURTRÄSK · Published jun 2, 2018 at 16:15

– Jörgen är en vän från Stockholm som jag arbetat tillsammans med på kryssningsbåtar, säger Milad Rad och rullar ut ännu en vagn med mat till de väntande gästerna. Snart ska showen starta.

– Jag var Milads chef under två dagar på Viking Line och sedan fortsatte vänskapen på Facebook. Resten är, som man brukar säga, historia, säger Jörgen Sjöberg och börjar värma upp inför gigget.

I en lucka mellan två föreställningar på Norra Brunn i Stockholm har han kommit upp till Burträsk. Sedan ett drygt år tillbaka uppträder han regelbundet med den egna showen ”Guiden”, där han delar med sig av erfarenheter – och skräckexempel – från sex år som reseledare.

– När jag körde ”Guiden” i Göteborg kom en dam fram och sa ”Jag har aldrig rest, men jag känner igen mycket!”. Då har man lyckats, säger Jörgen Sjöberg.

Lyckat blev det även i Burträsk när Sjöberg försökte förklara hur danskar räknar, varför man ska undvika sommarjobbare och varför det nästan alltid är positivt att ha finskt påbrå.

– Landsbygden har ofta en mer öppen publik, som känner att ”nu händer det nåt, nu ska vi ha roligt!”

Jörgen Sjöberg har inget behov av att ta till tricks och stora ord för att locka fram skratten.

– Jag har en bred och kommersiell humor, är varken grov i mun eller politisk, och har gjort allt från barnkalas till begravningar.

Hans budskap efteråt var också tydligt.

– Jag uppmanar folket i byn att stötta de krögare och entreprenörer som försöker liva upp på landsbygden, sa han och lät micken falla.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...