Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jubileum i Renbergsvattnet

För 40:e året i rad fylldes ängarna runt Renbergsvattnets hembygdsgård av parkerade bilar då en strid ström av såväl löpare, publik och vanliga besökare anlände i god tid före start.

Renbergsvattnet · Published jul 30, 2018 at 13:20

Allt såg ut att vara som det alltid har varit, men så var det inte. Och det var naturligtvis som vanligt denna sommar; torkan och värmen ställde till besvär.

–  Mycket är precis som vanligt, intygar Kennet Hedström, ordförande i Hembygdsföreningen. Men lite annorlunda är det ändå i år, för vi har ju så lite vatten och så är det ju eldningsförbud, vi får ju verkligen rätta oss efter det.

Den torra och heta sommaren ställer verkligen till det på många oväntade sätt för arrangörerna. Således saknades en och anna attraktion i år.

–  Vi brukar ju alltid försöka visa upp kvarnen, fortsätter Kennet, så att man i varje fall får se hur malningen fungerar, och så har vi ju en spånhyvel, som vi inte heller kan köra med nu när vi har så lite vatten. Dessutom brukar vi ju ha en smed som står och smider lite grann, och det går ju inte heller i år, inte ens hamburgare kan vi grilla nu med det totala eldningsförbudet.

Den jubilerande hembygdsdagen arrangeras sedan 40 år tillbaks av Renbergsvattnets hembygdsförening.

2010 började man samarbeta med idrottsföreningen som då startade löpartävlingen med alla sina olika klasser och distanser.

Nina Holmström från Ljusvattnet/Burträsk hade just gått i mål efter att ha sprungit 12 km strax under timmen. För henne var det mer en kamp mot sig själv än mot klockan och konkurrenterna.

–  Ja, uppladdningen var ju allt annat än optimal, skrattar Nina, just hemkommen efter en fjällresa med familjen på en knapp vecka, med sena kvällar, tidiga mornar, gott att äta och gott att dricka, och så var jag på dans i går kväll…

Att Nina hade haft ett tufft och svettigt lopp i hettan var lätt att se och förstå.

–  Men det är ett så roligt lopp och så trevlig stämning runt banan så det här är någonting som jag brukar vilja göra varje år, fortsätter Nina, men nu blir det badplatsen och sen hem till en god midddag.

Bland de många utställarna stod Monica Wiklund från företaget Nybo bigård. Hon och hennes dotter har mellan 25-30 bikupor utspridda över bygden, och är även delägare i saluhallen i Burträsk där de säljer sin honung.

–  Det är jättebra att stå här i Renbergsvattnet, här är väldigt trevligt och så många besökare, så jag säljer en hel del, avslutar Monica Wiklund och betjänar genast en ny kund som köper två burkar av den nyslungade delikatessen.

Lite annorlunda är det ändå i år, för vi har ju så lite vatten och så är det ju eldningsförbud, vi får ju verkligen rätta oss efter det.

1978

arrangerades hembygdsdagen för första gången.