Lördag 29 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kalkrikt fiskexperiment som inte många minns

Vad gör man med ett nedlagt kalkbruk? Jo, för 55 år sedan var det premiär för fiske efter inplanterad ädelfisk i kalkbrottet i Innansjön. Men det är få som minns detta speciella initiativ idag.

INNANSJÖN · Published sep 30, 2019 at 07:15

1789, samma år som franska revolutionen bröt ut, hittade korpral Göran Tomasson kalk i Innansjön. Det skulle dröja nästan 150 år innan det förändrade byn på allvar, men 1933 startades kalkbruket, som sysselsatte ett 100-tal personer fram till 1962.

När det därefter la ned fanns det plötsligt tre djupa små borrhålssjöar till ingen nytta. Fram till 1963 vill säga, då Allan Johnsson och Anders Wiklund arrenderade kalkbrottet och planterade in totalt 2 000 yngel av amerikansk bäckröding.

Nu skulle det bli put and take-fiske i det tre små sjöarna som hade djup på 67, 40 och 10 meter.

Det är ganska få som minns det här lite speciella initiativet, men Harry Boström kan i alla fall guida Mellanbygden fram till kalkbrottet genom den igenväxta skogen.

– Jag flyttade hit 1977 och då hade båda gubbarna dött. Jag tror Kjell-Olov Vikström tog upp de sista två fiskarna med nät i början av 80-talet, för sedan har det varit dött, konstaterar han.

Men initiativet var ändå hyfsat lyckat. På grund av det extrema djupet funkade det bäst på vintern.

– Det var ganska många från Burträsk som var där och pimpelfiskade, minns Harry Boström.

Företaget Umlax i Lycksele säljer mycket fisk till olika put-and-take-vatten, men att fisken ska sättas in i ett kalkbrott är väldigt sällsynt enligt VD:n Josef Nygren.

– Vi vet inte alltid var fisken kommer planteras, men kalkbrott är ovanligt, i alla fall här uppe.

Att initiativet går så långt tillbaka som 60-talet blir också tydligt när han får veta att det var amerikansk bäckröding som planterades in. Den räknas numera som en främmande art som inte får säljas, berättar Nygren, och Umlax har inte haft den på 15 år.

– Men den blir snabbt könsmogen och kan reproducera sig i varmare vatten.

Djupet i kalkbrottet var nog en utmaning. Solljus gör att plankton bildas, men det når inte 67 meter, enligt Josef Nygren.

– Det behövs ju förutsättningar för att fisken ska kunna leka, så det fanns nog behov av kontinuerlig inplantering.

Brinner för att fylla ödehus

MJÖDTJÄRNLIDEN Liza Gryning hittade paradiset när hon för tre år sedan flyttade från södra Sverige till Mjödtjärnliden utanför Bygdsiljum. Svårigheten att hitta någonstans att bo...

Här planeras framtidens Robertsfors

Robertsfors Robertsfors har seglat upp som en attraktiv bostadsort. Bostadsbyggande planeras i Bygdeå, Ånäset och tätorten. Nortvolts etablering i Skellefteå, breddningen av E4...