Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Bygdeå församling har en hjälpgrupp i coronatider som kan hjälpa till att handla mat och medicin. Foto: Magnus Lindgren

Klartecken för apotekshjälp

Bygdeå församlings hjälpgrupp i coronatider har nu fått grönt ljus för att även kunna hjälpa till med att handla och hämta apoteksvaror till folk som behöver detta i kommunen. Än så länge har folk inte hört av sig så mycket för att få hjälp, men situationen kan se annorlunda ut om coronaläget blir värre tror Karin Sjöström, diakoniassistent.

BYGDEÅ · Published maj 14, 2020 at 11:15

– Folk känner nog att det finns en trygghet om det skulle hända något, om de hamnar i en besvärlig situation. Plötsligt kommer man
i en situation där man tänker ”det skulle inte vara så dumt ändå” säger Karin.

Behöver man hjälp med att handla mat eller medicin och att få den hemkörd så ringer man 0934-144 00.

– Man ringa dit vardagar mellan klockan 9 och 12 och be att få bli kopplad till coronahjälpen. Varför vi har det här växelnumret är för att om jag också skulle bli sjuk så finns det alltid någon annan person man kan prata med, säger Karin.

Kyrkan har försökt nå ut med information om denna hjälpgrupp genom att bland annat stå utanför lokala livsmedelsaffärer.

– Men då möter man inte alla människor, de som sitter hemma. Det är ju de som är kruxet och det är därför vi brukar prata med dom vi träffar om det här, förklarar Karin.

En anledning till varför inte så många hört av sig än, kan vara en rädsla för att be om hjälp.

– Men man behöver inte alls vara rädd för att be om hjälp. Som det är i dag har vi bra möjligheter av att klara av det här, betonar hon.

Då och då är det dock personer som hör av sig till coronahjälpen och vill ha hjälp med att handla mat och få den hemkörd.

– Vi har varit i väg till en person nu i veckan och så har jag en beställning till imorgon.

Nu i veckan, igår tisdag, kom man även igång med en promenadgrupp i Åkullsjön. Syftet är att personer som sitter hemma ska få komma sig ut och träffa andra, om än med viss distansering. Vid intresse av promenadgruppen så kan man kontakta Karin Sjöström på 0934-144 15.

– Nu har det ju inte varit så inbjudande väder på slutet, men vi får väl se vad som händer, vi skulle ju kunna ordna några picknickträffar, avslutar Karin.

Folk känner nog att det finns en trygghet om det skulle hända något, om de hamnar i en besvärlig situation.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.