Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Länets längsta sandstrand

Långnäsudden sträcker sig mot Smedjeholmen, som ligger nära hembygdsområdet och campingplatsen i Burträsk. Här på udden hittar du Långnäsbadet, med Västerbottens längsta sandstrand.

Burträsk · Published aug 14, 2018 at 12:00

Även om många från Burträsk tar sig med båt till badet, väljer Mellanbygden att fara dit med bil. Från väg 364, i Ljusrotet mellan Lappvattnet och Bodbysund, finns skyltar som visar vägen till badplatsen.

När vi kommer fram är där bara en enda bil på P-platsen, så olikt hur det som mest har sett ut denna varma och torra sommar.

Den gigantiska sandstranden, som sträcker sig mer än 500 meter, är denna dag så gott som folktom, frånsett en ung kvinna med två små barn.

– Jag är här och hälsar på några släktingar, berättar Anna Lee, som bor i Berkhamsted, drygt fyra mil nordväst om London.

Även om solen tittar fram mellan molnen, så dominerar blåsten, och det är
inte särskilt varmt
denna dag, varken i luften eller i vattnet.

– Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada, så vi åkte hit ändå, skrattar Anna.

Den långa stranden passar bra för olika aktiviteter, och här finns nät uppsatta för beachvolley. Då badet är ganska långgrunt är det ett mycket populärt bad för just barnfamiljer.

Fast denna kalla och blåsiga dag är det bara femårige Tristan som vågar bada, medan hans lillebror Hendrix helst söker värme och trygghet i sin mammas famn.

– Jag stannar här i Burträsk hela veckan, berättar Anna Lee, så vem vet, kanske hinner värmen komma åter, och då kanske både jag och lille Hendrix vågar doppa oss?

Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada.

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport