Tisdag 28 september 2021

Västerbottens Mellanbygd

Länets längsta sandstrand

Långnäsudden sträcker sig mot Smedjeholmen, som ligger nära hembygdsområdet och campingplatsen i Burträsk. Här på udden hittar du Långnäsbadet, med Västerbottens längsta sandstrand.

Burträsk · Published aug 14, 2018 at 12:00

Även om många från Burträsk tar sig med båt till badet, väljer Mellanbygden att fara dit med bil. Från väg 364, i Ljusrotet mellan Lappvattnet och Bodbysund, finns skyltar som visar vägen till badplatsen.

När vi kommer fram är där bara en enda bil på P-platsen, så olikt hur det som mest har sett ut denna varma och torra sommar.

Den gigantiska sandstranden, som sträcker sig mer än 500 meter, är denna dag så gott som folktom, frånsett en ung kvinna med två små barn.

– Jag är här och hälsar på några släktingar, berättar Anna Lee, som bor i Berkhamsted, drygt fyra mil nordväst om London.

Även om solen tittar fram mellan molnen, så dominerar blåsten, och det är
inte särskilt varmt
denna dag, varken i luften eller i vattnet.

– Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada, så vi åkte hit ändå, skrattar Anna.

Den långa stranden passar bra för olika aktiviteter, och här finns nät uppsatta för beachvolley. Då badet är ganska långgrunt är det ett mycket populärt bad för just barnfamiljer.

Fast denna kalla och blåsiga dag är det bara femårige Tristan som vågar bada, medan hans lillebror Hendrix helst söker värme och trygghet i sin mammas famn.

– Jag stannar här i Burträsk hela veckan, berättar Anna Lee, så vem vet, kanske hinner värmen komma åter, och då kanske både jag och lille Hendrix vågar doppa oss?

Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada.

Fler nyheter från mellanbygden

Skellefteå Krafts expansion söderut drar ut på tiden

SVERIGE Den gröna omställningen i norra Sverige med stora etableringar inom bland annat batteriproduktion och stålindustri skapar ett stort tryck på elförsörjningen och det...

Polisen efterlyser vittnen

LÖVÅNGER En man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern, som sedan tidigare är kända av polisen, misstänks för att i söndags grovt ha misshandlat en kvinna i 40-årsåldern...
Mellanbygden rekommenderar

Teatern vaknar till liv

BURTRÄSK Efter 19 månader utan både bröd och skådespel kan teatern skapa dramatik igen. Särskilt glada är Burträsk riksteater- och musikförening, som inte längre behöver skjuta...

Zara Larsson spelar i Skellefteå

SKELLEFTEÅ Zara Larsson kommer till Skellefteå och Sara kulturhus med sin arenaturné Poster Girl Tour den 27 november. Skellefteå blir därmed ett av totalt sex stopp på turnén...

Kritiskt att stärka upp svenska nät

SVERIGE De senaste åren har många röster i den svenska debatten lyft behovet av att säkra Sveriges elförsörjning, inte minst i samband med avvecklingen av kärnkraften. Samtidigt...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport