Onsdag 20 januari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Länets längsta sandstrand

Långnäsudden sträcker sig mot Smedjeholmen, som ligger nära hembygdsområdet och campingplatsen i Burträsk. Här på udden hittar du Långnäsbadet, med Västerbottens längsta sandstrand.

Burträsk · Published aug 14, 2018 at 12:00

Även om många från Burträsk tar sig med båt till badet, väljer Mellanbygden att fara dit med bil. Från väg 364, i Ljusrotet mellan Lappvattnet och Bodbysund, finns skyltar som visar vägen till badplatsen.

När vi kommer fram är där bara en enda bil på P-platsen, så olikt hur det som mest har sett ut denna varma och torra sommar.

Den gigantiska sandstranden, som sträcker sig mer än 500 meter, är denna dag så gott som folktom, frånsett en ung kvinna med två små barn.

– Jag är här och hälsar på några släktingar, berättar Anna Lee, som bor i Berkhamsted, drygt fyra mil nordväst om London.

Även om solen tittar fram mellan molnen, så dominerar blåsten, och det är
inte särskilt varmt
denna dag, varken i luften eller i vattnet.

– Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada, så vi åkte hit ändå, skrattar Anna.

Den långa stranden passar bra för olika aktiviteter, och här finns nät uppsatta för beachvolley. Då badet är ganska långgrunt är det ett mycket populärt bad för just barnfamiljer.

Fast denna kalla och blåsiga dag är det bara femårige Tristan som vågar bada, medan hans lillebror Hendrix helst söker värme och trygghet i sin mammas famn.

– Jag stannar här i Burträsk hela veckan, berättar Anna Lee, så vem vet, kanske hinner värmen komma åter, och då kanske både jag och lille Hendrix vågar doppa oss?

Det är väl inte sommarens bästa badväder, men barnen tjatade så på att få bada.

Fler nyheter från mellanbygden

Irritation vid återvinning

BURTRÄSK Under december drog utbildningen för ÅVC-kort i gång i Burträsk. Efter helgerna var det flera som tänkte testa konceptet i praktiken, men de fick vände hem irriterade,...

Diamanten mångas vän under pandemin

LÖVÅNGER Ingen utställning för den magnifika replikan av kyrkfönstret, men det kommer ju fler somrar. Populariteten kring att göra diamanttavlor har ökat under pandemin,...
Mellanbygden rekommenderar

"Otroligt att det inte hänt någon olycka ännu!"

BURTRÄSK Inte mycket konkret har hänt kring Kamvägen i Burträsk, där de boende krävt åtgärder för att minska farten på trafiken. Till sommaren ska Trafikverket besikta och bedöma...

Nya fall i Västerbotten fortsätter minska

LÄNET Förra veckan minskade andelen positiva testresultat i Västerbotten från 9,4 till 6,1 procent. – Det ser hoppfullt ut med den avtagande kurvan, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport