Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lögner och hemligheter på Edelvik

Trots konkurrensen från lokalderbyt mot Luleå kom det ändå en tillräckligt stor publik till Edelviks berättarcafé för att slutapplåden skulle kunna betecknas som rungande. Detta gladde de lättade aktörerna från skådespelarlinjen som tackade publiken mitt i sitt gigantiska monopolspel.

BURTRÄSK · Published feb 1, 2019 at 12:15

När besökarna anlände till Teatersalen på Edelviks Folkhögskola för att ta del av föreställningen ”Lögner och hemligheter”, möttes de av en svartdraperad salong, upplyst endast av hundratals värmeljus och några enstaka kandelabrar.

– Eleverna gör det här som ett led i sin utbildning, säger Pär-Erik Wikström, som tillsammans med Linda Tegström-Jonsson undervisar i berättande. De har skrivit sina berättelser själva, en del är självupplevt och annat helt påhittat.

När publiken bänkat sig med kaffemuggar och hembakt fika drog så föreställningen igång. Enstaka monologer blandades med en sovrumsdialog, ett telefonsamtal om ett oplanerat mord och avslutades med ett dramatiskt parti med det ikoniska sällskapsspelet Monopol, för kvällen illustrerat i jätteformat.

Föreställningen inleddes av Erik Andersson från Upplands Väsby, norr om Stockholm, som snart är klar med sin utbildning på Edelvik.

– Det har varit ett häftigt år här i Burträsk, intygar Erik, och jag hoppas verkligen att jag skall kunna få fortsätta med teater eller film i någon form.

Eleverna gör det här som ett led i sin utbildning

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.