Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lögner och hemligheter på Edelvik

Trots konkurrensen från lokalderbyt mot Luleå kom det ändå en tillräckligt stor publik till Edelviks berättarcafé för att slutapplåden skulle kunna betecknas som rungande. Detta gladde de lättade aktörerna från skådespelarlinjen som tackade publiken mitt i sitt gigantiska monopolspel.

BURTRÄSK · Published feb 1, 2019 at 12:15

När besökarna anlände till Teatersalen på Edelviks Folkhögskola för att ta del av föreställningen ”Lögner och hemligheter”, möttes de av en svartdraperad salong, upplyst endast av hundratals värmeljus och några enstaka kandelabrar.

– Eleverna gör det här som ett led i sin utbildning, säger Pär-Erik Wikström, som tillsammans med Linda Tegström-Jonsson undervisar i berättande. De har skrivit sina berättelser själva, en del är självupplevt och annat helt påhittat.

När publiken bänkat sig med kaffemuggar och hembakt fika drog så föreställningen igång. Enstaka monologer blandades med en sovrumsdialog, ett telefonsamtal om ett oplanerat mord och avslutades med ett dramatiskt parti med det ikoniska sällskapsspelet Monopol, för kvällen illustrerat i jätteformat.

Föreställningen inleddes av Erik Andersson från Upplands Väsby, norr om Stockholm, som snart är klar med sin utbildning på Edelvik.

– Det har varit ett häftigt år här i Burträsk, intygar Erik, och jag hoppas verkligen att jag skall kunna få fortsätta med teater eller film i någon form.

Eleverna gör det här som ett led i sin utbildning

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...