Fredag 13 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mammorna fixar första advent-feelingen

Kvarnen i Bygdsiljum kan kännas lite kylslagen så här års, men i dag söndag blir det andra (lusse)bullar. En grupp mammor ser till att adventsstämningen blir den rätta i byn.

BYGDSILJUM · Published dec 1, 2019 at 06:15

Fram till för två år sedan var det hembygdsföreningen som ägde kvarnen i Bygdsiljum. Efter att Urban Persson och Åsa Löf köpt den har den nedre delen i somras rustats upp och under första advent upplåts den till en grupp mammor i Bygdsiljum med omnejd.

Kvällen när Mellanbygden besöker är det Sandra Lidén, Cecilia Forsgren, Angelica Lundmark, Melina Söderström och Nathalie Törngren som skapar den rätta adventsstämningen. Ingår i gruppen gör normalt även Johanna Törrisen och Elina Marklund.

– Det är väldigt lätt att få julstämning här inne. Det känns lite som en tomteverkstad, säger Cecilia Forsgren.

– Ja, det är en väldigt mysig och passande lokal, som känns genuin. Vi har barn i byn som är övertygade om att tomten bor här, tillägger Sandra Lidén.

Glögg, ponnyridning, tipsrunda med frågor kring de lokala företagen, tomtebesök, körsång och försäljning på nedervåningen; det är något av utbudet som bjuds på söndag.

Det har även stuvats om rejält sett till sittplatserna, så att fler ska rymmas.

– Alla är varmt välkomna och vi hoppas att julstämningen ska infinna sig, avslutar Angelica Lundmark.

Ingen isbana i mellanbygden denna vinter

BURTRÄSK/LÖVÅNGER I våras var frågan om Lövånger eller Burträsk skulle ha en isbana säsongen 2019/2020. Med facit i hand blev svaret – ingen av dem. Burträsk har dock full fokus...

Natur i krock med kulturvärden

ÖVERKLINTEN Kulturvärden mot biologiska värden. Det var den bärande frågan som avhandlades när Samverkansprojekt Rickleån hade möte i Överklintens kvarn i förra veckan.

Elmer tar bondskan från A till Ö

BURTRÄSK Du kan ta människan från Burträsk, men inte burträskmålet från människan. Eller kan man det? För att motverka burträskbondskans förfall har Elmer Wiklund tagit initiativ...