Lördag 25 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Mammorna fixar första advent-feelingen

Kvarnen i Bygdsiljum kan kännas lite kylslagen så här års, men i dag söndag blir det andra (lusse)bullar. En grupp mammor ser till att adventsstämningen blir den rätta i byn.

BYGDSILJUM · Published dec 1, 2019 at 06:15

Fram till för två år sedan var det hembygdsföreningen som ägde kvarnen i Bygdsiljum. Efter att Urban Persson och Åsa Löf köpt den har den nedre delen i somras rustats upp och under första advent upplåts den till en grupp mammor i Bygdsiljum med omnejd.

Kvällen när Mellanbygden besöker är det Sandra Lidén, Cecilia Forsgren, Angelica Lundmark, Melina Söderström och Nathalie Törngren som skapar den rätta adventsstämningen. Ingår i gruppen gör normalt även Johanna Törrisen och Elina Marklund.

– Det är väldigt lätt att få julstämning här inne. Det känns lite som en tomteverkstad, säger Cecilia Forsgren.

– Ja, det är en väldigt mysig och passande lokal, som känns genuin. Vi har barn i byn som är övertygade om att tomten bor här, tillägger Sandra Lidén.

Glögg, ponnyridning, tipsrunda med frågor kring de lokala företagen, tomtebesök, körsång och försäljning på nedervåningen; det är något av utbudet som bjuds på söndag.

Det har även stuvats om rejält sett till sittplatserna, så att fler ska rymmas.

– Alla är varmt välkomna och vi hoppas att julstämningen ska infinna sig, avslutar Angelica Lundmark.

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Bra start för nygammalt slakteri

NEDRE ÅBYN Burträskbygden har sedan den 12 juli åter ett lokalt slakteri i drift. Konceptet med återtagsslakteri har fallit väl ut och med tiden hoppas man att kundunderlaget...

Vakin: Detta händer med ditt matavfall

Robertsfors kommun Innehållet i de bruna soptunnorna transporteras vidare till Skellefteå för att bli drivmedel till bland annat lokalbussarna. Johan Sjödin på vakin berättar hur...