Onsdag 17 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Katarina Larsson och Lennart Edlund överräcker blommor och diplom till Margita Tjärnström, som utsågs till Årets Burträskare på midsommaraftonen. Foto: MORGAN BOHMAN

Margita Tjärnström blev Årets Burträskare

Solen sken över Burträsks hembygdsområde på midsommaraftonen. Sken som en sol gjorde även Margita Tjärnström, som utsågs till Årets Burträskare efter framgångarna med sin deckare i Burträskmiljö.

BURTRÄSK · Published jun 21, 2019 at 15:30

– Tack! Det känns jätteroligt och oerhört hedrande att bli utsedd till Årets Burträskare, säger Margita Tjärnström när Mellanbygden får en pratstund med henne strax efter utnämningen.

Det var förra sommaren som Margita släppte sin Burträskdeckare "Den som tappar huvudet" och hon berättar hur hon fick beställa 500 exemplar för att tryckkostnaden inte skulle bli för dyr.

– Jag tänkte väl att de nära och kära ställer upp och köper en, men sedan får jag nog ha kvar böcker resten av mitt liv.

Men inte då. Boken blev en snackis långt utanför Burträsk och börjar nu närma sig 2 500 sålda. Som ett nästa steg kommer Margita arrangera mordvandringar under sommaren. Det kan ni läsa mer om i en separat artikel i tidningen den 26 juni.

Hur går då Margita Tjärnström vidare in i sommaren med den här utmärkelsen i ryggen?

– Jag måste först och främst smälta det här lite grann, men det är jättekul och det betyder mycket för mitt framtida arbete att sätta Burträsk på deckarkartan, avslutar hon.

En större artikel om midsommarfirandet i Burträsk och en intervju med Margita kommer under nästa vecka.