Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Skyddsmasker och -visir är vitala för vårdpersonalen under coronakrisen. Den som känner att hen sitter på ett omotiverat stort lager av obegagnade skyddsmasker kan gärna kontakta sin hälsocentral, som kan ha ett stort behov av dessa. Foto: PIXABAY

Masker och visir viktiga

Skyddsutrustning för vårdpersonal kommer blir helt avgörande när coronakurvan når sin topp i Västerbotten. Därför är det inte läge att ”kasta masken” eller sitta på ett stort eget lager just nu. Kim Vikström i Burträsk uppmanar nu folk att understödja vården.

BURTRÄSK · Published apr 8, 2020 at 06:15

Kim Vikström har svår astma och tillhör därmed en av de riskgrupper som tar det extra försiktigt just nu. Med 16 års arbete inom vården i södra Sverige och med två systrar och en svåger inom yrket håller han nära koll på händelseutvecklingen just nu.

Vid ett besök på vårdcentralen nyligen lämnade han in några skyddsmasker som han köpt tidigare, vilket var uppskattat. Efter diskussioner med vårdcentralen skrev Kim Vikström också ett Facebookinlägg med information om skyddsutrustning.

När spridningen av corona tog fart blev många oroliga och köpte på sig mycket utrustning på kort tid.

– Jag tror det är många som sitter hemma med fler masker och utrustning än de behöver och det tycker jag är fel. Om du blir sjuk är det vårdpersonalen som ska hjälpa dig och de behöver utrustningen mest, säger han.

Eftersom länet ännu inte nått toppen av sin coronakurva finns det alltså ännu tid att jämna ut obalansen och se till att mer skyddsutrustning hamnar i vårdpersonalens händer. Att hamna i en bristsitution likt den i USA, där vårdpersonal rapporteras använda allt från kontorsplastfickor till skidglasögon och halloweenkostymer, måste undvikas.

– Det här är som ett krig och våra soldater är vårdpersonalen. De kan inte ha fel utrustning, säger Kim Vikström och tillägger:

– Skyddsutrustningen är A och O. Den måste vara av specialmaterial som inte suger åt sig vätska.

Folk i Burträsk som känner att de har ett överskott på skyddsutrustning kan ringa vårdcentralen, så ordnar de med hämtning. Masker ska ligga i obruten steril förpackning och vara av rätt skyddsklass (FFP3).

Utöver skyddsmasker var även skyddsvisir en het fråga under andra halvan av mars. Också där finns en bristsituation och det har tagits många initiativ över hela landet, där företag och privatpersoner med 3D-skrivare printar ut skalmarna till dessa visir.

I det inledande skedet sa Arbetsmiljöverket nej till dessa produkter på grund av avsaknaden av CE-märkning. Vårdgivare riskerade sanktionsavgift om de använde dessa produkter.

Men när situationen blev allt mer ansträngd kom beskedet att sanktionsavgifter inte blir aktuella. Däremot finns kravet kvar att arbetsgivaren ska säkerställa att utrustningen är säker.

– Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Speciellt under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

För Region Västerbotten är tillgången på skyddsvisir under kontroll, då företaget NRA i Umeå tillverkar 200 stycken dagligen. Regionen har därmed tackat nej till 3D-printade versioner.

– Med den produktionen är bedömningen att vi har en ganska god tillgång just nu och klarar oss en rimlig tid framöver, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare.

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Oklart kring havscamping

SIKEÅ HAMN Långtidscamparna på Sikeå havscamping har sagts upp. Campingen för korttidsgäster kommer att vara öppen i sommar men många frågor återstår för den populära campingen.

Campingarna hoppas på ett positivt besked

BURTRÄSK/BUREÅ Campingsäsongen 2020 hänger i luften. I början av juni väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om vad som gäller. För flera anläggningar i mellanbygden är...

Nu kastar Oliver äntligen kryckorna

RENBERGSVATTNET I två säsonger har Oliver Holmberg suttit på Renbergs bänk med kryckor och trasigt knä i en tränarroll. Men nu kan han kasta undan kryckorna och tävla om en plats...
Sport