Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Meta Andreassons långa diktarbana med bondskan i fokus belönades nyligen med Ernst Westerlund-stipendiet. Foto: MORGAN BOHMAN

Meta fick ta emot stipendium

Margareta ”Meta” Andreasson har underhållit med sin underfundiga poesi på bondska i 70 år. Nyligen tilldelades hon Ernst Westerlund-stipendiet i Skellefteå och tacktalet var förstås också på vers.

BURTRÄSK · Published nov 23, 2018 at 07:15

Ernst Westerlund var lokalhistoriker och varje år delas det ut ett stipendium på 10 000 kronor till någon som gjort ”en förtjänstfull lokalhistorisk bevarandegärning”. I år föll juryns val på Margareta ”Meta” Andreasson, då hon ”på ett varmt och finurligt sätt skildrar vår bygd och levandegör vårt kulturarv bondskan”.

Pristagaren själv var glatt överraskad.

– Det var fantastiskt och något som jag aldrig hade trott och tänkt mig ens, men det var väldigt roligt! utbrister Meta.

I sann Meta-anda framfördes tacktalet på vers och avslutades med orden ”He gör mäg så innerligt tacksam å gla’, att jeg nästan fär tro jä ha gjort nanteing bra!”.

Metas diktarkarriär tog fart när hon som 15-åring blev tillfrågad – av ett helt okänt par! – om hon kunde skriva en bröllopsvisa åt dem.

– Jag har ingen aning om hur de visste att jag skrev ens, säger Meta.

Men någon typ av känsla hade det okända bröllopsparet, för det var startskottet för en visförfattare som fick dikta flitigt under de giftermålsrika 1940-, 50- och 60-talen. Från 1985 medverkade hon även i Kvarnspelet och skrev ett antal visor till varje upplaga.

Och många av de visor som hon skrev för länge sedan finns nära till hands i minnenas arkiv. Nyligen nedtecknade hon den visa hon skrev till sina föräldrar, som båda fyllde 50 i samma månad, 1951. Och detta rakt från minnet!

– Det är nog för att jag skriver allt med rim och rytm. Då är det lättare att komma ihåg, förklarar Meta.

Hon har alltid skrivit om det vardagliga, familjära och det som ligger nära människan. Och barnbarnen. Eller barnbarnsbarnen, får man kanske säga numera. Snart blir det ännu ett att dikta om.

– Ja, jag väntar på mitt nionde barnbarnsbarn, som ska komma den här månaden.

Meta åker även runt på olika ställen och läser sina dikter – de flesta på bondska.

– Det är viktigt att bevara bondskan, för den försvinner ju med oss, avslutar hon.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...