Lördag 24 augusti 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mitt första år i mellanbygden

Krönika · Published jun 27, 2018 at 11:15

– Jaså, du är en sån där 99:a du, har vi hört..?

Frågan ställdes av en av byborna i min nya hemby vid vårt första möte.

99:a svarade jag med ett undrande leende vid mina läppar.
– Ja en som alltså inte riktigt är 100 säger bybon, och lyckas inte riktigt dölja att han, åtminstone till en del, tycks mena det.

Jag skrattade, om än lite ansträngt, och tänkte i mitt stilla sinne; det är förstås så här det kommer att bli nu en tid framåt. Kommen som jag ju är, från 08-området, flyttar man kanske inte helt utan lite motsättningar till en liten landsortsby som Ljusvattnet i Burträsk?

Jag och min sambo flyttade till denna gudabenådat vackra by sommaren 2016. Nu skulle vi bara vara, och ägna oss åt våra respektive favoritsysselsättningar. Själv såg jag fram emot att fiska och jaga, och åt att äntligen kunna få fotografera lite mer privat, och inte bara som ett yrke.

Nu blev det ju inte riktigt så. Inte alls egentligen…

Som nybliven hobbyfotograf erbjöd jag arrangören Skoterskroten mina tjänster vid vinterns skotertävling. Efter några timmars fotograferande ser jag hur föraren som jag har i fokus får sladd och välter, samtidigt som han blir omkörd på insidan. Vid hemkomsten kunde jag konstatera att jag fått med allt på bild, och att skärpan satt som den skulle.

Efter att ha skickat bilden till några av länets tidningar fick jag efter en tid svar från tidningen Mellanbygd. De visade inget intresse för bilden, men ville gärna göra ett reportage om stockholmsfotografen som flyttat ut på landet.

När jag efter Viktor Lagerborgs välgjorda reportage ringer till redaktionen för att tacka, får jag frågan om att bli så kallad bygdereporter, och nu, ett år senare, har jag gjort 53 reportage för denna lilla lokaltidning.

Det har varit ett helt fantastiskt år för mig. Mest för att jag genom detta arbete har fått träffa och lära känna så många underbart trevliga norrlänningar. Överallt där jag dykt upp med min kamera och mikrofon har jag tagits emot med både värme och glädje. Av den initiala misstänksamheten mot ”Fjollträskfotografen” har jag inte märkt ett spår, tvärtom har de flesta undrat vad som drog en 08:a att flytta till Ljusvattnet?

Vidare har jag ju på detta sätt fått upptäcka byarna runt min nya hemby. Så numera hittar jag till både Lövånger, Robertfors och Renbergsvattnet utan GPS!

Uppdragen under mitt första år här i tidningen har pendlat mellan både stort och smått. Således har jag haft glädjen att få dokumentera både ett SM och en världscuptävling, men också när de fastboende i lilla Kricksand fick brevlådorna flyttade in i byn. Det senare kanske ingen världshändelse, men en ganska typisk nyhet för tidningen Mellanbygd.

Eller som en av de intervjuade uttryckte saken; Den där Trumpen kan ställa till med hur mycket olyckor som helst i världen, men det kommer inte att stå ett ord om det i Mellanbygd. Men när vi i lilla Kricksand flyttar våra brevlådor, då kommer Mellanbygds reporter!

Jajjamän! Och det är väl precis så som det skall vara i en riktig lokaltidning, eller hur?

Många nöjda med "nya" vägen till Bjuröklubb

BJURÖKLUBB Efter vägarbete som tagit ganska lång tid så är vägen till Bjuröklubb så gott som klar. Folk som bor i området verkar tycka att det har varit värt all väntan.

Gatlyskampen fortsätter

LÖVÅNGER Sommaren och semestertiderna börjar gå mot sitt slut. Då måste kampen om byarnas gatlysen intensifieras. Det menar man i Hökmark, som hoppas att övriga byar i kommunen...

Premiär i O-ringen gav Patrik mersmak

DJÄKNEBODA Patrik Jonsson, Djäkneboda, svarade för imponerande insats när han sprang sitt första O-ringen. I Etappstart-Medelsvår 4,0 kom han fyra av 178 startande