Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mullrande veteraner i Innansjön

En gång är ingen gång, två gånger en vana och tre gånger en tradition. Således är fordonsträffen i Innansjön nu att betrakta som en tradition, enär detta var den tredje gången som moppeklubben
i Burträsk och många andra for till Innansjön.

INNANSJÖN · Published maj 22, 2019 at 12:15

För många av deltagarna börjar den här så kallade ”Avrostningsträffen” på Hembygdsområdet i Burträsk. Enligt inbjudan är alla fordonstyper välkomna; Tvåtakt, fyrtakt, V8 eller annat spelar ingen roll, och deltagarnas fordon får ha valfritt antal hjul, bara det rullar av egen kraft.

På vägen från Burträsk till Innansjön kan de ekipage som så önskar delta i en tipspromenad, med så pass kluriga frågor att man inte ens med mobiltelefonernas koppling till Google kunde ha full pott på alla frågorna.

Väl framme i Innansjön bjöds förutom det fina vädret och den vackra utsikten på nygrillade hamburgare med tillbehör och så förstås det obligatoriska fikat.

Nytt för året var ett stånd där rökta produkter från hav och land kunde provsmakas och inhandlas.

Plötsligt lägger sig ett mullrande dån över den idylliska byn när ett stort gäng hojåkare ansluter till fordonsträffen.

Kön till hamburgerserveringen växer snabbt, samtidigt som många MC-intresserade går runt bland de glänsande och välputsade motorcyklarna av klassiska fabrikat.

MC-mullret överröstas dock snart, när Gunnar Jonsson från Bodbysund anländer på sin traktor av fabrikatet Puch Steyr.

Trots att den tvåcylindriga motorn endast utvecklar 23 hästkrafter blir det ändå en effektfull entré, som genast lockar stora klungor av åskådare till den röda traktorn.

– Min pappa körde en sån traktor när han var liten, berättar Gunnar Jonsson, så jag började leta överallt på Internet. Hittade den på Blocket och har renoverat den nu i tre år, för den var i riktigt dåligt skick när jag köpte den.

Då Gunnar själv är svetsare och hans fader plåtslagare, så är det kanske inte så underligt att de varit så framgångsrika med renoveringen att traktorn utsågs till bästa veteranfordon på hela träffen.

Jörgen Boström, från hembygdsföreningen, är nöjd med träffen, och strålar i kapp med solen.

– Vi har haft tur med vädret alla tre åren, och det är ju bra konstaterar Jörgen.

Vi har haft tur med vädret alla tre åren, och det är ju bra.

70

Priset till bästa fordon gick till traktorn tillverkad av Steyr Puch i Österrike för 70 år sedan.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...