Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Då hettan vid grillen och muurikkorna var besvärande var det många som turades om att laga maten. Foto: CALLE RISING

Närodlad kulturmat på Burträsksvängen

Årets upplaga av Burträsksvängen bjöd på både publikrekord och värmerekord. Detta inte minst för de grillkockar som mitt bland ved- och gasoleldade grillar och muurikkor försåg de 3 500 besökarna med närodlad kulturmat från Burträsk Saluhall.

Burträsk · Published jul 24, 2018 at 11:15

För första gången i Burträsksvängens 34-åriga historia var det Burträsk Saluhall som hade till uppgift att mätta både musiker och besökare. Det gjorde man med en omfattande och mångfacetterad meny där det både erbjöds olika sorters korvar och Burträskburgare, men även karré, suovas på fårkött samt Västerbottenpaj.

Mitt i hettan och stressen vid den vedeldade grillen stod som så många år tidigare Sture Andersson från det egna företaget Burträsk Deli, en av medlemmarna i Burträsk Saluhall.

– Ja jag brukar alltid vara med här på Burträsksvängen och har nog varit grillkock i minst 20 år, berättar Sture, och förklarar att det i år var lite extra besvärligt tack vare den extrema torkan.

– Vi har en kubikmeter vatten här bakom grillen och även ett par brandsläckare, fortsätter Sture, så den lokala räddningstjänsten gav oss sin tillåtelse att grilla trots den extrema torkan.

Över hela området hörs det musik från alla håll. Det så kallade buskspelet är i full gång och spontana grupper uppstår lite varstans med olika konstellationer, mest fioler men även dragspel, nyckelharpor, gitarrister och en och annan ukulele hörs runt området.

– Ja, det är ju kultur överallt, men även maten i sig är kultur, avslutar Sture Andersson. Allt vi säljer är närodlat, lokalt och småskaligt och finns att köpa i saluhallen.

Ja, det är ju kultur överallt, men även maten i sig är kultur.