Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Nysvenskar ska lära sig att stava

Skidåkning är en mångsidig träning som lätt kan få dig på fall. Studieförbundet Vuxenskolan har den senaste tiden samlat in skidutrustning med målet att starta en skidcirkel för nysvenskar.

BURTRÄSK · Published feb 8, 2019 at 07:15

Det är på Vuxenskolans språkcafén, som drog i gång i höstas, som önskemål om denna coola aktivitet lyftes fram. Sören Åström nappade och efterlyste begagnad skidutrustning för att få en grundplåt till cirkeln.

Den här kalla förmiddagen i januari kan han räkna in fem par skidor, tre par stavar och tre par pjäxor. En lovande start, konstaterar Åström.

– Men vi behöver få in mer så det finns lite att välja bland.

På det senaste språkcaféet var Dawood Ibrahim från Afghanistan med och berättade om sitt skidåkande.

Han kom till Sverige för nästan exakt tre år sedan och det var när han flyttade till Jörn 2017 som han upptäckte skidåkningen. Han vet att det är en rejäl utmaning att ”lära sig stava”.

– I början ramlar man lika många gånger som antalet meter man åker, men vi lärde oss fort och då blev det roligt, säger Dawood.

När cirkeln drar i gång är det tänkt att Dawood, som nu bor i Burträsk, ska vara ledare och han uppmanar alla att våga testa.

– Det ser svårt ut, men om man provar blir det snart lätt. Det är en bra sport för hela kroppen också.

Skidcirkeln ska troligtvis hållas på helgerna och ett uppdraget spår nere vid kajen står på önskelistan. Med ett helt plant underlag lär man sig bemästra grunderna och kan undvika onödiga fall, för att sedan höja svårighetsgraden.

Dawood Ibrahim trivs i snö och hoppas på många coola cirkeldeltagare.

– Det är svårt att kyla ned sig i varmt väder, men man kan hålla värmen i kyla.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.