Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Nysvenskar ska lära sig att stava

Skidåkning är en mångsidig träning som lätt kan få dig på fall. Studieförbundet Vuxenskolan har den senaste tiden samlat in skidutrustning med målet att starta en skidcirkel för nysvenskar.

BURTRÄSK · Published feb 8, 2019 at 07:15

Det är på Vuxenskolans språkcafén, som drog i gång i höstas, som önskemål om denna coola aktivitet lyftes fram. Sören Åström nappade och efterlyste begagnad skidutrustning för att få en grundplåt till cirkeln.

Den här kalla förmiddagen i januari kan han räkna in fem par skidor, tre par stavar och tre par pjäxor. En lovande start, konstaterar Åström.

– Men vi behöver få in mer så det finns lite att välja bland.

På det senaste språkcaféet var Dawood Ibrahim från Afghanistan med och berättade om sitt skidåkande.

Han kom till Sverige för nästan exakt tre år sedan och det var när han flyttade till Jörn 2017 som han upptäckte skidåkningen. Han vet att det är en rejäl utmaning att ”lära sig stava”.

– I början ramlar man lika många gånger som antalet meter man åker, men vi lärde oss fort och då blev det roligt, säger Dawood.

När cirkeln drar i gång är det tänkt att Dawood, som nu bor i Burträsk, ska vara ledare och han uppmanar alla att våga testa.

– Det ser svårt ut, men om man provar blir det snart lätt. Det är en bra sport för hela kroppen också.

Skidcirkeln ska troligtvis hållas på helgerna och ett uppdraget spår nere vid kajen står på önskelistan. Med ett helt plant underlag lär man sig bemästra grunderna och kan undvika onödiga fall, för att sedan höja svårighetsgraden.

Dawood Ibrahim trivs i snö och hoppas på många coola cirkeldeltagare.

– Det är svårt att kyla ned sig i varmt väder, men man kan hålla värmen i kyla.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...