Fredag 17 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Olivia Holm är nästa Burträsk FF-export till damallsvenskan. Den oömma mittfältaren blir en viktig pjäs när Umeå IK säsongen 2020 är tillbaka i finrummet igen. Foto: MORGAN BOHMAN

Olivia i allsvenskan 2020

Det blir extra Burträskintresse i Damallsvenskan nästa säsong. Det står klart efter att forna Europamästarna Umeå IK säkrat sin plats i finrummet. En av säsongens tongivande spelare har Olivia Holm, fostrad i Burträsk FF, varit.

BURTRÄSK/UMEÅ · Published okt 26, 2019 at 07:15

Det var många duktiga fotbollsspelare födda år 1992-1996 som var med under Burträsk FF:s storhetstid, med fina insatser i division 1 under åren 2013-2015. Men den första som på allvar etablerar sig på den högsta nivån blir alltså 23-åriga Olivia Holm.

Den oömma mittfältaren har bidragit till att Umeå IK nu är tillbaka i Damallsvenskan.

– Det är svårt att säga något dåligt om den här säsongen. Det har gått bra, både personligen och för laget. Vi har varit väldigt jämna och hållit hög lägstanivå, säger Olivia Holm.

Efter Burträsk FF:s storhetstid har Olivia Holm hunnit beta av de övriga högst rankade lagen i länet: Sunnanå, Morön och Umeå IK.

– BFF-tiden var kul. Vi var många unga talanger som fick spela tillsammans och vi var bra. I Sunnanå kom det taktiska in; jag lärde mig mer om fotboll och ökade träningsmängden. Säsongen i Morön var för att hitta glädjen igen och öva på det offensiva spelet. I UIK är det väldigt hög kvalitet på träningarna och jag utvecklas väldigt mycket, både offensivt och defensivt.

Det finns förstås att brås på. Mamma Marlene och pappa Gunnar stod för starka insatser i Burträsk IK:s dam- respektive herrlag.

– Jag har ju inte sett dem spela så mycket, men folk säger att jag har samma löpstil som mamma. Pappa var ju en målgörare och det är ju inte jag, men de var riktiga kämpar och vinnarskallen har jag, konstaterar Olivia Holm.

Med två mål denna säsong axlar hon inte Gunnars målskyttemantel, men hon följer heller i hans fotspår sett till antalet benbrott.

– Nej, jag har hållit mig rätt skadefri. Några småskavanker, men inga långtidsskador.

När hon nu ska upp och tampas med de tuffaste tjejerna med de vassaste armbågarna ökar den fysiska kravbilden.

– Ja, den kommer att höjas mycket. Vi måste orka springa mer, men också bli starkare och förebygga skador. Men i år känns det som vi orkat mest av alla lagen, säger Olivia, som tror på en ökning till sju pass i veckan.

Det lär värvas in tre-fyra spetsspelare för att öka konkurrensen i truppen, men Olivia Holm hoppas förstås att hon ska ha en plats i startelvan i sin mittfältsroll.

– Gärna liknande som i år; en bollvinnare på mitten, som går in hårt i duellspel och kämpar, främst åt det defensiva hållet.

För Olivia Holm, som läser till lågstadielärare i Umeå, blir det kanske en liten andningspaus efter att sista seriematchen spelas till helgen. Men ganska snabbt lär förberedelserna inför den allsvenska säsongen 2020 ta vid.

Vad vill du känna när du står inför den första avsparken i april?

– Jag vill ha en bra försäsong bakom mig, vara väl förberedd och bra tränad.

Har du någon fotbollsförebild?

– Det är de jag spelar med nu. Mittfältskollegan Fanny Hjelm Rönnlund är en av de bästa jag spelat med.

Och vem ser du mest fram emot att kötta ned 2020?

– Oj, det finns så många, men det hade varit kul att kötta ned Caroline Seger, avslutar Olivia Holm.

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Bra start för nygammalt slakteri

NEDRE ÅBYN Burträskbygden har sedan den 12 juli åter ett lokalt slakteri i drift. Konceptet med återtagsslakteri har fallit väl ut och med tiden hoppas man att kundunderlaget...

Ökad risk för svaga isar

MELLANBYGDEN Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på. – Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag...

Superlokal bredbandsleverantör

GUMBODA Flera tjänsteleverantörer har nu börjat leverera internet i Robertsfors stadsnät. En av dem är riktigt lokal och finns i Gumboda.