Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Ond och bråd död i Burträsk

Bokälskarna har vant sig vid att folk mördas på löpande band i Fjällbacka, Ystad och Stockholm. Men nu är det dags för lite ond, bråd död även i Burträsk när Margita Tjärnström i sommar släpper en spänningsroman i Burträskmiljö.

Burträsk · Published maj 28, 2018 at 11:15

– Jag tycker det är dags att sätta Burträsk på deckarkartan, säger Margita Tjärnström om berättar om hur idén till spänningsromanen ”Den som inte tappar huvudet” uppkom.

Hon gick en promenad med dottern på Smedjeholmen och bland de trädbevuxna stigarna tänkte hon plötsligt:

– Här skulle man kunna hitta ett lik!

Då föddes idén, men sedan har berättelsen fått mogna i byrålådan i ett antal år innan den nu ska möta läsarna.

– Den utspelar sig under en sommar i Burträsk med närområde och speglar vad som händer när man i en liten idyll drabbas av ond, bråd död, som på andra ställen i världen är vardagsmat.

Kommer någon Burträskare att få sätta livet till?

– Ja, många. Men det är ju fiktiva karaktärer, även om många av dem har drag av befintliga Burträskare, säger Margita Tjärnström och ler klurigt.

Margita Tjärnström har skrivit sedan barnsben och har en del produktioner bakom sig, bland annat ”Vår del av Västerbotten”, en fotobok med reportage från mellanbygden som släpptes för ett par år sedan. Det här blir dock första bidraget i deckargenren och ett intressant experiment där autentiska miljöer möter fiktiva karaktärer.

– Jag har alltid uppskattat Burträsk som idyll och vill lyfta fram den fantastiska miljö som finns här.

Margita för diskussioner med två förlag, men ger ut boken själv om inget av dem nappar. Boksläppet blir mot slutet av sommaren.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...